Rusi útočia a čelia informačným útokom

Príslušníci ruských leteckých síl v noci na štvrtok opätovne bombardovali v Sýrii strategické objekty islamských extrémistov.

02.10.2015 08:53
Vladimir Putin Foto: ,
Rusko je pripravené čeliť informačným útokom v súvislosti s našimi vojenskými operáciami, vyhlásil Vladimir Putin.
debata (262)
„Ruské lietadlá uskutočnili ďalšiu sériu cielených náletov. Útokov sa zúčastnili bombardéry Su-24. Z bezpečnos­tných dôvodov štartovali bez bočného externého osvetlenia,“ informoval Igor Klimov, hovorca Leteckých a kozmických síl RF, s tým, že cieľom útoku bolo osem objektov vrátane skladov zbraní a munície, pohonných hmôt a mazív, vojenskej techniky, operačných stredísk, komunikačných centier a dopravných prostriedkov militantov.

„Lietadlá zasiahli všetky ciele a v hornatej oblasti úplne zničili veliteľské stanovisko extrémistov, ako aj riadiaci štáb teroristických zoskupení,“ dodal Klimov. Podľa sýrskej agentúry SANA lietadlá zasiahli objekty v Rastane, Tel-Bise, v Zafarání, Tulul al-Himre, Ajdine, Deir-Fule a v Salámii.

Cielené údery sa podľa Moskvy darí uskutočňovať aj vďaka spolupráci so sýrskou rozviedkou, ktorá má na území okupovanom teroristami širokú sieť tzv. hlások a informátorov, ktorí navádzajú pilotov na konkrétny cieľ.

Jedno bojisko, dva fronty

Tak ako po prvom stredajšom útoku Rusov aj tentoraz sa objavili pochybnosti o „skutočných cieľoch Moskvy“ a špekulácie o zranených sýrskych civilistoch vrátane detí. Ako v tejto súvislosti upozornila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, fotografie s ranenými civilistami sa na sociálnych sieťach objavili ešte skôr, ako prvé ruské rakety zasiahli ciele.

„Rusko je pripravené čeliť informačným útokom v súvislosti s našimi vojenskými operáciami,“ reagoval vzápätí aj prezident Vladimir Putin. Na štvrtkovom rokovaní Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv potvrdil, že „útoky sa začali ešte predtým, ako v stredu vzlietli ruské stroje“. Citovaný agentúrou RIA Novosti ruský prezident zároveň konštatoval: „Neznamená to, že nebudeme brať vážne podobné informácie.“

Dohodli sa, že si neublížia

Najnovšie, tento týždeň už tretie, rokovanie šéfov diplomacií USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeja Lavrova v New Yorku potvrdilo, že obe veľmoci sa nedohodli na konkrétnej spolupráci priamo na poli boja. Slovami Lavrova sa však zhodli na potrebe „vytvorenia komunikačných kanálov, ktoré zabránia neúmyselným incidentom“. Teda aby sa nestalo, že nálety jednej zo strán sa dostanú do kolízie s leteckými údermi druhej strany. „Zhodli sme sa, že je nevyhnutné nájsť riešenie tohto konfliktu,“ doplnil minister Kerry ruského rezortného kolegu.

Diplomatický slovník oboch politikov je však v kontraste s najnovším vyjadrením amerického šéfa obrany Ashtona Cartera. „Rusko prilieva olej do ohňa,“ štuchol do Moskvy minister citovaný Reuters. Opomenul však fakt, že koalícia šesťdesiatich krajín vedená USA viac ako rok síce „neleje olej“ do sýrskeho ohňa, ale zato za ten čas viac-menej páli naslepo proti islamským teroristom. Carter napriek tomu ubezpečil, že „americké lietadlá budú pokračovať vo svojej kampani v Sýrii“ a o ruských operáciách je vraj presvedčený, že „to, čo robia (Rusi), sa minie účinku“.

Najnovšie sa hromy a blesky niektorých síl na Západe zosypali aj na hlavu irackého premiéra al-Abádího.

„Bagdad privíta akúkoľvek pomoc aj na irackom území,“ vyhlásil politik citovaný americkou CNN v reakcii na ruskú vojenskú operáciu v Sýrii. Práve preto mnohí slová irackého premiéra považujú v súvislosti s ruským bombardovaním teroristov div nie za pozvanie do jeho krajiny. Podľa portálu InoTV, na ktorý sa odvolávala aj CNN, výrok al-Abádího „môže ešte viac narušiť rovnováhu v konflikte“.

Rusi, na rozdiel od koalície vedenej USA, majú nielen súhlas Damasku s operáciou na sýrskom území, ale pozitívne sa k nej oficiálne už skôr vyjadril aj Bagdad.

Dianie súvisiace so Sýriou

  • Saudská Arábia je hlboko znepokojená náletmi ruských lietadiel v Sýrii a žiada ich okamžité ukončenie. Podľa Rijádu v oblastiach, ktoré boli v Sýrii terčom ruských náletov, sa oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát ani nenachádzali.
  • Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov požiadal USA, aby predložili dôkazy o tvrdení, že ruské lietadlá počas náletov v Sýrii zasiahli aj iné ciele ako bašty extrémistickej organizácie IŠ. Podľa neho Moskva takými informáciami nedisponuje a rovnako nemá ani správy o obetiach na životoch z radov civilistov.
  • Vstup Ruska do bojov v Sýrii súvisí s dianím na Ukrajine, ale hlavnou príčinou je ruská doktrína. „Podľa nej autoritárski vodcovia sú legitímni, nie však ľudový odpor proti nim,“ tvrdí zo „znalosťou“ veci časopis Time.
  • Pred desiatimi dňami prišli podľa zdrojov z Libanonu stovky iránskych vojakov. Nasadia ich vraj do pozemnej operácie proti rebelantom na severe Sýrie. Podľa Reuters sa k operácii pripojilo aj libanonské šiitské hnutie Hizballáh.
  • Podľa Igora Klimova, oficiálneho hovorcu leteckých a kozmických síl RF) ruské stroje uskutočnili v Sýrii v noci na štvrtok ďalšiu sériu cielených náletov na postavenia extrémistov z IŠ. Útoky uskutočnili bojové bombardéri Su-24. Z bezpečnos­tných dôvodov lietadlá štartovali bez bočného externého osvetlenia. Infraštruktúra teroristov v dôsledku akcie utrpela značné škody. Cieľom útoku bolo osem objektov vrátane skladov zbraní a munície, pohonných hmôt a mazív, vojenskej techniky, operačných stredísk, komunikačných centier a dopravných prostriedkov militantov. Lietadlá zasiahli všetky ciele a v hornatej oblasti úplne zničili veliteľské stanovisko extrémistov ako aj riadiaci štáb teroristických zoskupení.

Výroky politických predstaviteľov

  • Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa: „Ruské lietadlá sa počas náletov v Sýrii zameriavajú na dobre známe teroristické organizácie, pričom svoje ciele určujú v koordinácii so sýrskymi ozbrojenými silami. Je priskoro na to, aby som povedal, či je prezident Vladimir Putin spokojný s výsledkami dosiahnutými pri náletoch ruských síl v Sýrii, ktoré financuje Rusko.“
  • Alexandr Orlov, ruský veľvyslanec v Paríži: „Po porážke extrémistickej organizácie Islamský štát by v Sýrii mali nasledovať slobodné voľby, ktoré by sa mali konať do roka a pod dohľadom medzinárodného spoločenstva.“
  • Bohuslav Sobotka, český premiér: „Nie je zrejmé, na koho Rusi útočia. Zdá sa, že to nie je príliš koordinovaná aktivita. Pôsobí to tak, že Rusko svoje akcie nekoordinuje s USA, Francúzskom či Britániou.“

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria