Bavorský minister nevylučuje ploty na nemeckých hraniciach

Bavorský minister financií Markus Söder nevylučuje vybudovanie plotov na nemeckých hraniciach, ktoré by mali obmedziť príchod utečencov do krajiny.

02.10.2015 10:00
debata (16)

Časopisu Focus povedal, že to je jedna z možných reakcií na nedostatočnú ochranu vonkajších hraníc Európskej únie. Bavorský premiér Horst Seehofer ale návrh na vytvorenie plotov odmietol.

„Keď nie sú chránené vonkajšie hranice EÚ, musí nemecká vláda premýšľať o tom, ako ochráni nemeckú hranicu,“ povedal Söder. „Či to nakoniec budú ploty, pohraničné hliadky alebo iné formy kontroly hraníc, sa ešte len uvidí,“ uviedol.

Podľa Södera v súčasnosti nemá nemecká vláda prehľad o tom, kto do krajiny prichádza. „Som preto presvedčený, že sa v Európe ešte bude hovoriť o budovaní ochranných plotov,“ uviedol bavorský minister. Podotkol tiež, že EÚ mala namiesto finančnej pomoci Grécku radšej dohodnuté prostriedky investovať do „masívnej ochrany hraníc“.

Söderov návrh odmietol bavorský premiér Seehofer. „Som pre obmedzenie imigrácie, ale pokiaľ budem na čele vlády, v Bavorsku hraničné ploty nebudú,“ povedal denníku Süddeutsche Zeitung. „V žiadnom prípade nebudú na bavorskej hranici, ale ani nikde inde v Európe,“ dodal.

V Nemecku sa v septembri zaregistrovalo rekordných 170 000 utečencov, skutočný počet prichádzajúcich utečencov je ale výrazne väčší. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann ho tento týždeň odhadol na 270 000 ľudí. Väčšina utečencov prišla do krajiny cez rakúsko-bavorskú hranicu.

Nemecká vláda očakáva, že celkovo za tento rok dorazí do krajiny 800 000 žiadateľov o azyl. Niektorí politici hovoria dokonca o milióne utečencov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Bavorsko