Vláda i povstalci hlásia na východoukrajinskom fronte pokoj

Kyjev aj proruskí separatisti hlásia, že na frontoch na východe Ukrajiny panuje pokoj. Podľa oboch strán sa prímerie za posledných 24 hodín, vrátane noci na piatok, dodržiava, odnikiaľ nie je hlásená streľba. Ak bude zastavenie paľby rešpektované dva dni, mali by armáda a vzbúrenci začať plniť utorkovú dohodu o stiahnutí zbraní kalibru menšieho ako 100 milimetrov z frontovej línie.

02.10.2015 13:06
debata (33)

„U nás stále panuje pokoj,“ povedal ráno jeden z povstaleckých predstaviteľov v Donecku Jurij Budrin. Pokoj zbraní potvrdzujú predstavitelia radu obvodov metropoly samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Noc bez ostreľovania hlásia aj z ďalších miest ovládaných rebelmi – Horlivky, Makijivky, Dokučajivsku a Jasynuvaty.

Pokojnú noc potvrdilo aj tlačové stredisko vládnej protipovstaleckej operácie na východe Ukrajiny. „Protivník naše pozície neostreľoval a na dočasne okupovanom území dodržiaval režim pokoja,“ citoval denník Ukrajinská pravda z vyhlásenia vydaného tlačovým strediskom.

Armádny analytik Dmytro Tymčuk na Facebooku dokonca napísal, že na niektorých miestach spozorovali čiastočné sťahovanie výzbroje a techniky povstalcov od bojovej línie. Avšak upozornil, že môže ísť len o striedanie jednotiek alebo o súčasť preskupovania síl, a preto bude potrebné pokračovať v monitorovaní. Niekde vraj výzbroj a technika neopustili pätnásťkilometrovú zónu od frontu.

Dohodu o stiahnutí zbraní kalibru menšieho ako 100 milimetrov zástupcovia ukrajinskej vlády a rebelov uzavreli v stredu, dva dni pred dnešnou schôdzkou vedúcich predstaviteľov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny v Paríži. Podľa hovorcu ukrajinskej armády Andrija Lysenka by odsun zbraní mal začať na úseku frontu v Luhanskej oblasti. Tanky, obrnené transportéry, mínomety a ďalšie zbrane by mali byť najprv odvezené do vzdialenosti 15 kilometrov od línie dotyku.
33 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #sťahovanie zbraní #východoukrajinský front