Nobelovu cenu za mier by mohli získať tí, ktorí pomáhajú utečencom

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého pracovníci pomáhajú utečencom na ich strastiplnej ceste do Európy z krajín postihnutých vojnovými konfliktami či chudobou, by podľa expertov mohol získať tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Stávkové kancelárie však ako favorita uvádzajú pápeža Františka. Píšu o tom nórsky denník Dagens Naeringsliv a anglický denník The Daily Telegraph. Podľa nemeckého denníka Bild je zase vážnou favoritkou nemecká kancelárka Angela Merkelová.

02.10.2015 14:40
Nobelova cena Foto:
Nobelova cena.
debata (31)

Podľa odborníkov oslovených denníkom Dagens Naeringsliv bude tohtoročná Nobelova cena za mier odrážať najrozsiahlejšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej vojny. Najväčšiu nádej na zisk ocenenia, ktorého držiteľ bude známy 9. októbra v nórskej metropole Oslo, má údajne UNHCR a eritrejský katolícky duchovný Mussie Zerai.

Uvádzajú to nórski historici Asle Sveen, Ivar Libaek a Öivind Stenersen, ktorí sa podieľajú na činnosti internetovej stránky Nobeliana venovanej Nobelovej cene za mier a ktorí napísali viacero diel o tomto ocenení.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov získal Nobelovu cenu za mier v minulosti už dvakrát, v rokoch 1954 a 1981. To však podľa odborníkov nebráni zisku ďalšej ceny, pretože napríklad Medzinárodný výbor Červeného kríža je trojnásobným laureátom ocenenia.

Zerai stojí na čele organizácie, ktorá bojuje za práva migrantov, ktorí sa na lodiach vydávajú na európsky kontinent. Jeho vlasť Eritrea patrí po vojnou zdevastovaných krajinách Sýrii, Afganistane a Iraku k štátom, z ktorých do Európy prúdi najviac utečencov.

V hre je aj Angela

Vďaka svojmu úsiliu o riešenie migračnej a tiež ukrajinskej krízy má podľa denníka Bild veľkú nádej na získanie Nobelovej ceny Angela Merkelová. „Kancelárka má dobré vyhliadky na získanie Nobelovej ceny za mier," napísal denník.

To isté naznačil vo štvrtok riaditeľ nórskeho mierového inštitútu Prio Kristian Berg Harpviken, ktorý patrí medzi najuznávanejších expertov pri tipovaní budúcich laureátov. „Nobelovu cenu za mier dostane Angela Merkelová," vyhlásil Harpviken a poukázal okrem iného na to, že pozornosť Nobelovho výboru sa tento rok zameria na utečeneckú krízu a Merkelová sa podľa neho v tejto problematike ujala „vedúcej úlohy".

Pápež František favoritom stávkových kancelárií

Naopak najväčší stávková kancelária na svete Betfair považuje za favorita pápeža Františka, ktorý vo svojich prejavoch opakovane vyzýva k sociálnej spravodlivosti, podporuje chudobných a kritizuje vojny a násilie. Zaujímavosťou je, že na Nobelovu cenu ho navrhol nórsky poslanec moslimskej viery, ktorý je z prisťahovaleckej rodiny.

Na druhom mieste je u stávkovej kancelárie Betfair niekdajší spolupracovník americkej tajnej služby NSA Edward Snowden, ktorý pred dvoma rokmi zverejnil materiály amerických tajných služieb o rozsiahlom sledovaní komunikácie Američanov aj ľudí v zahraničí.

Internetová stránka Nobeliana zaradila na druhé miesto medzi favoritov ruský opozičný denník Novaja gazeta. Noviny kritizujú režim prezidenta Vladimira Putina a sú jedným z mála nezávislých hlasov v Rusku. Denník si získal uznanie za dôslednú investigatívnu žurnalistiku, ktorá stála život niekoľko jeho novinárov, napríklad Annu Politkovskú.

Internetová stránka Nobeliana v tejto súvislosti pripomína, že Nobelovu cenu za mier doposiaľ nikdy nezískali médiá.

Tretí v poradí so šancou na zisk ceny sú podľa stránky Nobeliana vyjednávači, ktorí tento rok dospeli k dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu. Konkrétne iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a šéf americkej diplomacie John Kerry.

Ako na stránke Nobeliana, tak aj medzi stávkarmi sa často skloňuje meno konžského gynekológa Denisa Mukwegeho, ktorý pomáha obetiam znásilnenia, či saudskoarabského obhajcu ľudských práv Raifa Badávího, ktorého vo vlasti odsúdili na desať rokov väzenia a tisíc rán bičom za údajnú urážku islamu.

Denník The Daily Telegraph si všíma, že medzi desiatkou najnádejnejších uchádzačov podľa stávkových kancelárií nie je tento rok žiadna žena. V minulom roku Nobelovu cenu za mier dostala vtedy sedemnásťročná pakistanská bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie Malala Júsufzaiová. Stala sa tak vôbec najmladším držiteľom tohto ocenenia.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier