Poničený sovietsky cintorín v Poľsku majú na svedomí deti

Náhrobky takmer 60 sovietskych vojakov v obci Milejczyce na východe Poľska poškodila dvojica detí, desaťročný chlapec a o rok mladšie dievča. Oznámila to v piatok miestna polícia. Deti z náhrobkov minulý týždeň odlomili červené hviezdy. Kvôli incidentu ostro zareagovalo ruské ministerstvo zahraničia.

02.10.2015 17:59
debata (31)

Na cintoríne je v hromadných hroboch pochovaných asi 1 600 vojakov Červenej armády, ktorí padli počas druhej svetovej vojny v Poľsku. Miestny starosta minulú stredu zistil, že z 57 náhrobkov niekto odtrhol červené hviezdy a porozhadzoval ich po cintoríne.

Kvôli incidentu ruské ministerstvo zahraničia povolalo poľskú veľvyslankyňu Katarzynu Pelczyňskú-Naleczovú do Moskvy. Požadovalo, aby poľské úrady potrestali páchateľov a aby vysvetlili, prečo Poľsko ruské hroby dostatočne nechráni. „Máme dojem, že zneucťovanie našich pamätníkov je (v Poľsku) súčasťou štátnej politiky, pretože poľské úrady tieto činy ani najmenším spôsobom neodsúdili,“ uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

Poľské ministerstvo zahraničia vandalský čin na cintoríne odmietlo. Vzťahy medzi Poľskom a Ruskom sú tradične napäté kvôli historickým krivdám, ako zastrelenie poľských zajatcov za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou alebo povojnové nastolenie komunistického režimu v Poľsku. V poslednej dobe sa vzťahy zhoršili ešte viac kvôli ukrajinskej kríze.

Keď polícia páchateľov vandalského činu vypátrala, vypočul deti v prítomnosti psychológa prokurátor. „Z ich slov vyplynulo, že sa hrali na cintoríne a hviezdy sa im zapáčili. Chceli si ich preto vziať so sebou,“ povedal policajný hovorca Andrzej Baranowski televízii TVN 24. Podľa neho išlo len o „chuligánsky výstrelok malých detí“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #Náhrobky