V Maďarsku odsúdili ďalších narušiteľov hraníc a ich prepravcu

Ďalších 35 ľudí odsúdili v piatok a vo štvrtok v maďarskom Segedíne za trestný čin nedovoleného prekročenia uzavretých Štátnych hraníc. Ako informovala agentúra MTI s odvolaním sa na hovorkyňu tamojšieho súdu Eriku Prágaiovú Juhászovú, 22 obžalovaných vyhostili z Maďarska na jeden, ďalších 12 na dva roky. Jednému z nich súd udelil pokarhanie.

02.10.2015 19:24
debata (2)

Medzi obžalovanými boli zväčša občania Sýrie a Afganistanu, ako aj Iračania, Albánci a Kosovčania. Všetci sa dostali na maďarské územie cez diery vyrezané v plote na rôznych úsekoch maďarských hraníc, ale aj jeho podlezením, prípadne prelezením.

Väčšina obžalovaných, ako aj ich právnych zástupcov vzala rozsudky na vedomie, takže sú právoplatné. V jednom prípade došlo k odvolaniu a v ďalšom si čas na zváženie postupu vzal prokurátor. V dvoch prípadoch súd vrátil spisy prokurátorovi.

Maďarského prevádzača odsúdili v meste Köszeg na 18 mesiacov väzenia podmienečne a navyše ho na tri roky vyhostili z Vašskej župy. Obžalovaný 5. septembra prepravoval za úplatu cudzincov na maďarsko-rakúsku štátnu hranicu. Jeho pasažieri sa cez zelenú hranicu dostali do Rakúska, avšak prevádzača neskôr zadržala hliadka maďarskej polície.

Ešte vo štvrtok odsúdili v Kecskeméte 37-ročnú ženu na rok väzenia nepodmienečne za to, že vo vlastnom aute prepravovala piatich migrantov zo Sýrie. Viezla ich zo srbsko-maďarskej štátnej hranice do Budapešti. Vedela pritom, že ide o ilegálnych prisťahovalcov. Prokuratúra sa proti rozsudku odvolala.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci