Sýrsky minister: Nálety nestačia, je potrebné spolupracovať so Sýriou

Samotné letecké útoky v Sýrii nestačia, ak krajiny nespolupracujú so sýrskou armádou. Počas svojho prejavu pred Valným zhromaždením OSN to v piatok uviedol sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim. Nepriamo tak kritizoval koalíciu vedenú Spojenými štátmi, ktorá v Sýrii útočí na islamistické ciele, ale svoje akcie s Damaskom nekonzultuje. Ruské lietadlá začali bombardovanie v Sýrii len pred pár dňami, ich akcie sú však so sýrskou armádou koordinované.

02.10.2015 19:36
debata (27)

„S terorizmom nie je možné bojovať len zo vzduchu. Všetky predchádzajúce bojové operácie viedli iba k jeho rozšíreniu a ďalšiemu vzplanutia,“ vyhlásil Mualim. „Letecké útoky sú zbytočné, ak nie sú vedené v spolupráci so sýrskou armádou, jedinou silou v Sýrii, ktorá bojuje s terorizmom,“ dodal podľa Reuters šéf sýrskej diplomacie.

Ruské nálety minister označil za „účinné“, pretože podporujú snahy jeho krajiny bojovať s terorizmom. Ako šéf sýrskej diplomacie dodal, sýrska armáda „je schopná vyčistiť krajinu od teroristov“. V súvislosti s krokmi Islamského štátu zároveň varoval pred hrozbou šírenia „chalifátu, ktorý sa neobmedzí len na území Sýrie či Iraku“.

Mualim naznačil, že konflikt v jeho krajine nebude možné ukončiť len prostredníctvom politických rokovaní. „Nikto by si nemal myslieť, že po tom všetkom obetovaní a vytrvalosti po dobu viac ako štyroch rokov by sa mohlo len vďaka politike dosiahnuť to, čo sa nedosiahlo na bojisku,“ povedal minister.

Ako však dodal, jeho vláda sa rozhodla zúčastniť rokovaní pracovných skupín vytvorených pod záštitou OSN, ktoré by malo predchádzať tretiemu kolu mierových rozhovorov v Ženeve. Ich cieľom je dosiahnutie mierového urovnania konfliktu v Sýrii.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria