Putin čelil v Paríži výčitkám za Sýriu

Jeden spoločný nepriateľ na priateľstvo nestačí. Mrazivé pohľady si v tretí deň ruských náletov v Sýrii vymieňali v Paríži francúzsky prezident a nemecká kancelárka so šéfom Kremľa. François Hollande a Angela Merkelová Vladimirovi Putinovi vyčítali, že jeho vzdušné sily odpaľujú rakety nielen na objekty Islamského štátu, ktorý je ich spoločným nepriateľom, ale že si za terč zvolili aj Západom podporovanú umiernenú sýrsku opozíciu.

02.10.2015 21:38 , aktualizované: 03.10.2015 09:04
Hollande, Putin Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande si potriasa rukou s hlavou Ruska Vladimirom Putinom na konferencii v Paríži.
debata (287)

Hollande s Putinom sa v otázke Sýrie pokúšali zmierniť vzájomné rozpory na rozhovoroch za zatvorenými dverami. Keď sa po hodine a štvrť dvere v Elyzejskom paláci konečne otvorili, kamenné tváre prezidentov prezrádzali, že ich stanoviská sa zjavne nezblížili. Rovnako ako Rusko aj Francúzsko sa tento týždeň zapojili do bombardovania Sýrie. Kým Paríž – tak ako zvyšné krajiny Američanmi vedenej koalície – sa zameriava na ničenie vojenských objektov Islamského štátu, Moskva zasahuje silou na strane režimu Bašára Asada, ktorého Francúzsko obviňuje z vojnových zločinov.

„Prezidenti diskutovali o troch Francúzskom predložených podmienkach pre spoluprácu s Ruskom v Sýrii,“ citovala nemenovaného poradcu Hollanda agentúra Reuters. „Tými podmienkami sú: útočiť na zoskupenia Islamského štátu a Al-Kajdá a žiadne iné ciele, zaručiť bezpečnosť civilistov a spustiť politické prechodné obdobie, ktoré povedie k odchodu prezidenta Bašára Asada,“ dodal.

Rozdeľujú ich priatelia

Háčik je v tom, že kým pre Západ je Asad súčasťou problému, Moskva ho považuje za súčasť riešenia. Práve na jeho žiadosť Rusko spustilo v Sýrii nálety a podniká ich na ciele vybraté v súčinnosti s damaským režimom. Asadova vláda čelí útokom nielen zo strany Islamského štátu a jemu znepriateleného zoskupenia An-Nusrá, spojenca teroristickej siete Al-Kajdá, ale bojuje aj proti jednotkám umiernenej opozície, s ktorou si Západ spája budúcnosť Sýrie.

Zdôrazňujem, že tieto lietadlá uskutočňujú presné útoky z výšky päťtisíc metrov. Sú vybavené zameriavačmi, vďaka ktorým môžu zasiahnuť ciele s úplnou presnosťou.
Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany

Rusko a jeho šiitských spojencov z Iránu a Iraku rozdeľujú s Američanmi vedenou koalíciou západných a sunnitských štátov práve ich rozliční priatelia v Sýrii. A túto priepasť nedokáže preklenúť ani ich spoločný odpor k teroristom Islamského štátu.

Udreli na hlavný stan

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že jeho lietadlá pri 18 náletoch za predchádzajúcich 24 hodín zasiahli dvanásť cieľov Islamského štátu. Vo štvrtok prvý raz udreli aj na ciele v provincií Rakká, kde má samozvaný islamistický kalifát zaberajúci veľkú časť Sýrie a Iraku svoj hlavný stan. Tento útok potvrdila aj umiernená protiasadovská opozícia, podľa informácií ktorej pri ruských náletoch v provincii Rakká zahynulo dvanásť bojovníkov Islamského štátu. Ruské ministerstvo obrany sa pochválilo aj zasiahnutím výcvikového tábora radikálov v provincii Idlib a veliteľstva v provincii Hamá. V provincii Haláb zase Rusi údajne zasiahli komunikačné centrum.

Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že Rusko do akcií posiela najmodernejšie lietadlá Suchoj-34, ktoré sú schopné zaútočiť na teroristov kdekoľvek v Sýrii. „Zdôrazňujem, že tieto lietadlá uskutočňujú presné útoky z výšky päťtisíc metrov. Sú vybavené zameriavačmi, vďaka ktorým môžu zasiahnuť ciele s úplnou presnosťou,“ povedal Konašenkov.

Ruské nálety pokračovali podľa sýrskej opozície aj v noci na piatok, keď sa zamerali na mesto Karjatajn ležiace v provincii Homs. Mesto je od augusta v rukách radikálov z Islamského štátu.

Ruská stíhačka Suchoj Su-27. Moskva do Sýrie... Foto: SITA/AP, REMY DE LA MAUVINIERRE
Rusko, Stíhačka Ruská stíhačka Suchoj Su-27. Moskva do Sýrie vyslala 32 strojov Suchoj rôzneho typu a asi dvadsať helikoptér.

Útočte na teroristov!

Kým pred piatkovým parížskym rokovaním Putina s Hollandom a Merkelovou ruské nálety smerovali skutočne predovšetkým proti Islamskému štátu, v predchádzajúcej vlne sa zameriavali na pozície umiernených zoskupení bojujúcich proti Asadovi. Sedem kľúčových štátov Američanmi vedenej koalície na to v piatok reagovalo ostro formulovaným spoločným vyhlásením. Moskvu v ňom vyzvali, aby skoncovala s útokmi na sýrsku opozíciu. USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Turecko, Katar a Saudská Arábia varovali, že vstup Ruska do bojov povedie k ďalšiemu stupňovaniu konfliktu v Sýrii a podnieti extrémistov. „Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad ruským vojenským posilňovaním v Sýrii, najmä kvôli útokom v Hamá, Homse a Idlibe, ktoré pripravili o život civilistov a nemierili na Islamský štát,“ uviedlo sedem štátov v spoločnej nóte.

Rusko popiera, že jeho lietadlá zabíjajú civilistov. Prezident Putin to označil za informačnú vojnu, s ktorou sa dalo vopred rátať. Ciele si vraj Moskva vyberá podľa zoznamu „známych teroristov“, ktorý Moskva spísala spoločne so sýrskou vládou. Rusko spočiatku pritom tvrdilo, že útočí len na Islamský štát. Západ Moskvu podozrieva, že za „teroristov“ označuje všetkých odporcov Asadovho režimu a za „legitímny cieľ“ preto považuje aj umiernenú opozíciu. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to však v piatok poprel. „Slobodnú sýrsku armádu nepovažujeme za teroristickú skupinu,“ povedal o zoskupení, ktoré sa teší podpore Západu. Lavrov dokonca pripustil, že títo povstalci by mali byť súčasťou politického riešenia sýrskeho konfliktu.

K apelu na dodržiavanie sľúbených cieľov ruských náletov, ktoré sa mali zameriavať len na Islamský štát, sa v piatok pripojila aj Európska únia. Hovorkyňa európskej diplomacie Catherine Rayová tiež zdôraznila, že vojenské akcie by nemali byť zamerané proti civilnému obyvateľstvu. „Žiadny útok by nemal mieriť na civilistov. A boj proti Islamskému štátu musí skutočne mieriť proti Islamskému štátu,“ vyhlásila.

Štvormesačné nálety?

Rusko, ktoré má v Sýrii asi päťdesiat bojových lietadiel a vrtuľníkov a vyše tisícpäťsto vojakov, predbežne ráta s troj- až štvormesačným vedením leteckých útokov. Povedal to v piatok predseda zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Alexej Puškov. Rusko podľa neho svoje útoky v budúcich dňoch ešte zosilní. „Vždy existuje riziko, že tam uviaznete, ale v Moskve sa hovorí o operáciách, ktoré budú trvať tri, štyri mesiace,“ povedal pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. Na otázku, či sa budú útoky ďalej stupňovať, odpovedal: „Určite. Dôležitá je sila útokov. Američanmi vedená koalícia na Islamský štát útočí rok a márne. Myslím, že ak budú útoky výdatnejšie, prinesie to výsledok.“

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Rusko #Sýria #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande