Zosuvy pôdy v Guatemale si vyžiadali najmenej 87 obetí

Tragické zosuvy pôdy v Guatemale v obci Santa Catarina Pinula si už vyžiadali najmenej 87 mŕtvych. Desiatky ďalších ľudí utrpelo zranenia a záchranári stále hľadajú okolo 300 nezvestných osôb. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

03.10.2015 08:24 , aktualizované: 04.10.2015 21:29
Guatemala, Zosuvy pôdy Foto: ,
Obec Santa Catarina Pinula po zasiahnutí mohutným zosuvom pôdy. Záchranné tímy v troskách hľadajú obete nešťastia.
debata

S postupujúcim časom nádej na ich záchranu klesá, záchranári spod trosiek zatiaľ nikoho živého nevyprostili. Zástupca starostu AP povedal, že v oblasti žilo asi 150 rodín.

Podľa hovorcu úradu pre katastrofy CONRED Davida de Leona sa do pátrania po prípadných preživších zapojilo na 1 800 vojakov, hasičov i miestnych obyvateľov. Niektoré domy vraj ležia pod závalom, ktorý dosahuje až pätnástich metrov. De Leon tiež uviedol, že pátranie bude pokračovať najmenej 72 hodín po zosuvoch. Dodal však, že pravdepodobnosť, že sa podarí nájsť niekoho živého, je veľmi malá.

Záchranári vynášajú telo obete z miesta zosuvu. Foto: SITA, Moises Castillo
Guatemala, Zosuvy pôdy Záchranári vynášajú telo obete z miesta zosuvu.

Mnoho rodín už začalo smútiť za svojimi príbuznými, ktorí v bahne našli smrť. Medzi obeťami je aj sedem členov istej rozvetvenej rodiny. Po štyroch ďalších sa stále pátra. Niekoľko kilometrov od úbočia, ktoré sa po silných dažďoch vo štvrtok v noci miestneho času zviezlo na obec Santa Catarina Pinula neďaleko hlavného mesta, plakali príbuzní nad rakvou so štvorročným chlapcom. Jeho matka a sestra sú stále medzi nezvestných.

Silné dažde strhli vo štvrtok v noci miestneho času balvany a blato na desiatky domov v obci Santa Catarina Pinula neďaleko hlavného mesta. Nešťastie je jedným z najhorších zosuvov pôdy, ktoré za poslednú dobu postihli chudobnú stredoamerickú krajinu, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zosuvy pôdy #Guatemala