Ukrajina nebola pri Seine prvoradá

Parížsky summit v tzv. normandskom formáte sa začal v piatok v trojici rokovaním francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa AFP diskutovali o najnovšom vývoj v sýrskej kríze. Až v druhej časti venovanej Ukrajine si za spoločný stôl sadol aj prezident Petro Porošenko, ktorý ihneď po prílete hovoril osobitne s Hollandom a s Merkelovou.

03.10.2015 10:00
Ukrajina, Poroshenko, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský prezident Petro Porošenko (druhý sprava) počas stretnutia v Paríži.
debata (91)

Informácia ukrajinských zdrojov o tom, že Putin požiadal Porošenka o bilaterálne stretnutie sa ukázala ako nepravdivá. Potvrdilo to aj oficiálne dementi Moskvy s tým, že „o ukrajinskom probléme sa bude rokovať v normandskom formáte, a preto nie je potrebné stretnutie spomínaných dvoch politikov“.

Naplnili sa obavy Kyjeva

Podľa očakávania téma sýrskej krízy potlačila na parížskom summite ukrajinský problém, čoho sa v Kyjeve otvorene obávali. Tamojší lídri totiž opakovane žiadajú ešte viac pritvrdiť proti Rusku, ktorého považuje ukrajinská najnovšia doktrína za najväčšieho nepriateľa a v tejto súvislosti Kyjev žiada aj ďalšie protiruské sankcie. Trvajúce napätie znamená pre Kyjev o. i. neprestajný prísun finančnej podpory takej potrebnej pre chod „krajiny vo vojne“.

Hlavným príznakom zmeny v prioritách je čoraz slabší záujem informovať o situácii na Ukrajine.
BBC

Ukrajinské vedenie išlo dokonca príkladom Európe a USA v protiruskom postoji, keď zakázalo prelety ruských lietadiel nad Ukrajinou, ako aj lety do Kyjeva a ďalších miest. Najnovšie sa zákaz týka aj pohybu ruskej nákladnej železničnej dopravy cez ukrajinské územie. V Paríži aj napriek snahám Kyjeva upútať pozornosť to však nezabralo. Ukrajinská téma tak bola druhoradá. Najmä preto, že v prípade Sýrie je po ruskej vojenskej angažovanosti situácia vo vývoji a na Ukrajine, ako opäť potvrdil summit, je všetko jasné: jediným riešením zostáva plnenie trinásťbodovej dohody z Minska. Tým skôr, ako pripomenula spravodajkyňa BBC v Paríži Sarah Rainsfordová, že v Donbase už dlhšie trvá prímerie a Kyjev a povstalci sa nakoniec dohodli na stiahnutí ťažkých zbraní od línie frontu, čo podľa mnohých znamená koniec vojny.

„Hlavným príznakom zmeny v prioritách je čoraz slabší záujem informovať o situácii na Ukrajine. Vojnových spravodajcov agentúr a ďalších médií totiž už odvelili z východnej Ukrajiny na sýrsky front,“ pripomína BBC.

Problémy na Ukrajine však zostávajú. Napríklad priznanie Kyjevom osobitného štatútu jednotlivým oblastiam v Donbase je stále iba na papieri. A pritom je to zakotvené v dohodách z Minska. V neposlednom rade sú problémom z pohľadu Kyjeva voľby v samozvaných republikách naplánované na koniec tohto mesiaca.

„Paríž aj Berlín majú záujem o všestrannú realizáciu minských dohôd v danom časovom horizonte,“ potvrdil agentúre TASS zdroj blízky rokovaniam v Paríži. „Čas tlačí. Zostali iba tri mesiace,“ dodal a zároveň pripomenul otázniky nad plneným dohody o stiahnutí ťažkej vojenskej techniky, čo patrí medzi základné body dohôd z Minska, rovnako ako aj plánované voľby v Donbase.

Merkelová sa ponáhľala

„Je niečo dôležitejšie ako problém Ukrajiny,“ reagoval ruský komentátor Dmitrij Smirnov citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN na jednej zo sociálnych sietí po oznámení, že rokovanie v štvorici bude krátke. Dôvodom bola nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá mala odletieť z Paríža už o šiestej večer. Mnohí pozorovatelia jej chvat pripisujú jej prítomnosti na oslavách 25. výročia zjednotenia Nemecka, ktoré sa začali v piatok a potrvajú do nedele.

„Ubezpečujem vás, že tu nebudeme sedieť celú noc,“ reagoval vyhýbavo na špekulácie francúzsky prezident Hollande citovaný agentúrou TASS. Po asi trojhodinovom rokovaní predstúpil pre novinárov aby ich v mene ďalších učastníkov summitu informoval o jeho záveroch.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #Ukrajina