Nálet na nemocnicu v Kundúze môže byť vojnovým zločinom

Bombardovanie nemocnice prevádzkovanej humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc (MSF) v afganskom Kundúze by mohlo predstavovať vojnový zločin. Uviedol to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Pri nálete prišlo o život najmenej 19 ľudí, medzi nimi deväť zamestnancov nemocnice a sedem pacientov z jednotky intenzívnej starostlivosti, z toho tri deti. Ďalších asi 37 sa zranilo. Hovorca americkej armády pripustil, že objekt sa mohol neúmyselne stať terčom amerického náletu.

03.10.2015 11:44 , aktualizované: 19:01
Afghanistan, nemocnica, Kunduz Foto: ,
Nemocnica Doktorov bez hraníc v plameňoch po bombardovaní v meste Kundúz.
debata (373)

Americký minister obrany Ash Carter uviedol, že Spojené štáty sa v spolupráci s afghanskou vládou naďalej snažia zistiť, ako k vzdušnému úderu na nemocnicu došlo. „Závažnosť tohoto incidentu podtrhuje fakt, že pokiaľ bude pred súdom preukázaný ako zámerný, môže vzdušný úder na nemocnicu predstavovať vojnový zločin,“ uviedol podľa agentúry Reuters Husajn. Táto „hlboko šokujúca“ udalosť by podľa neho mala byť rýchlo, dôkladne a nezávisle vyšetrená.

Podľa organizácie medzi obeťami nie sú Česi ani Slováci. „Medzi zabitými spolupracovníkmi nie je žiaden kolega z Českej alebo Slovenskej republiky,“ uviedla v tlačovej správe Míla Janišová z pražskej kancelárie MSF.

Vinníkom mohlo byť americké letectvo

Hovorca americkej armády Brian Tribus pripustil, že nemocnica sa v sobotu nadránom miestneho času mohla neúmyselne stať terčom útoku amerického letectva a že armáda tento incident vyšetruje. Hovorca jednotiek USA pôsobiacich v Afganistane zas uviedol, že „americké sily uskutočnili letecký útok v 02:15 miestneho času proti osobám, ktoré ich ohrozovali“.

MSF tvrdí, že úrazové centrum „bolo niekoľkokrát zasiahnuté a je ťažko poškodené“. Podľa BBC ide o jediné takéto zdravotnícke zariadenie v severovýchodnej oblasti Afganistanu. V čase útoku v ňom bolo viac ako 180 pacientov a zamestnancov. Lekár Ádil Akbar agentúre AP povedal, že pri bombardovaní zasiahli operačnú sálu, urgentný príjem a ďalšie časti nemocnice. „Podarilo sa mi po útoku utiecť, ale viem, že sú nezvestní niektorí zamestnanci aj pacienti,“ uviedol.

Zhorená nemocnica, ktorá sa stala terčom... Foto: SITA/AP
Afghanistan, nemocnica, Kunduz Zhorená nemocnica, ktorá sa stala terčom leteckého bombardovania v Kundúze.

Boje okolo Kundúz trvajú už šesť dní. Radikálnemu islamskému hnutiu Taliban sa v pondelok nečakane podarilo zmocniť sa mesta a zaznamenať tak prvé veľké víťazstvo za 14 rokov trvania bojov. Afganská armáda s podporou letectva NATO síce toto strategické stredisko vo štvrtok dobyla späť, povstalci však v niektorých štvrtiach stále vzdorujú afganským jednotkám. Podľa dostupných správ sa bojuje najmä v oblasti letiska.

Lekári bez hraníc v kundúzskej nemocnici od začiatku bojov ošetrili takmer štyristo ľudí. Úrazové centrum, ktoré sa nachádza v niekoľkých budovách v rezidenčnej štvrti na východe mesta, muselo zvýšiť kapacitu z 92 lôžok na 150, pričom pacienti ležali aj v kanceláriách, vyšetrovniach a na chodbách. V nemocnici skončili s vážnymi poranenými brucha, končatín alebo hlavy, uviedli v piatok Lekári bez hraníc na svojich internetových stránkach.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #útok #nemocnica