Vo Fínsku pri švédskych hraniciach sa konal protest proti migrantom

V severofínskom Torniu na hraniciach so Švédskom v sobotu demonštrovalo asi 300 ľudí proti prijímaniu utečencov, ďalšia stovka potom manifestovala za zachovanie otvorených hraníc. Informoval o tom portál The Local. Cez Tornio do krajiny prichádzajú zo Švédska vysídlenci, ktorí tu žiadajú o azyl. Tento rok Helsinki očakávajú až 50 000 azylových žiadostí, vlani ich bolo približne 3 600.

03.10.2015 17:33
Fínsko, migranti Foto: ,
Vo fínskom Torniu sa stretli ľudia pre aj proti migrantom. Objavili sa rôzne transparenty, napríklad so sloganom "Migranti nie sú vítaní".
debata (12)

Nálada v Torniu bola podľa švédskeho denníka Expressen búrlivá, k žiadnym násilnostiam či stretom však nedošlo. Niektorí účastníci akcie niesli fínske vlajky a cedule s nápisom „Migranti nie sú vítaní“. Už pred dvoma týždňami sa v meste uskutočnila prvá demonštrácia proti utečencom, ktorá bola úplne pokojná.

Na sobotňajšej demonštrácii proti prijímaniu utečencov prišlo výrazne menej ľudí, než koľko usporiadatelia očakávali. Na Facebooku totiž účasť prisľúbilo viac než 800 ľudí.

Záujemcovia o fínsky azyl, najmä Iračania, sa z Európy dopravujú vlakom do švédskeho mesta Lulea a odtiaľ autobusom do pohraničnej Haparandy, ktorá je v podstate prepojená s Torniom. Fínsko je pre utečencov atraktívne preto, lebo utečenecké procedúry sú tu rýchlejšie než v susednom Švédsku.

Fínsko kvôli zvýšenému počtu utečencov, ktorých len za september prišlo do krajiny okolo 11 000, sprísnilo na pomedzí so Švédskom náhodné kontroly. O obnovení riadnych hraničných kontrol zatiaľ Helsinky neuvažujú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #utečenci #Fínsko #Švédsko