Najmenej 20-tisíc ľudí sa zišlo vo Viedni na podporu migrantov

Vyše 20-tisíc protestujúcich sa v sobotu zišlo v centre rakúskej metropoly vo Viedni s cieľom vyjadriť podporu migrantom, ktorí utekajú do Európy z Blízkeho východu, Ázie a Afriky pred vojnami a biedou. Po mítingu sa na námestí Hrdinov uskutočnil koncert solidarity, informovala agentúra APA.

03.10.2015 20:52
Rakúsko, migranti Foto: ,
Protestujúci vo Viedni držia transparent s heslom "Utečenci, vitajte".
debata (92)

Podľa odhadu polície sa k akcii konanej pod heslom „Utečenci vitajte“ zišlo najmenej 20-tisíc ľudí. Sami organizátori ale hovoria o približne 60-tisíc účastníkoch. Cieľom akcie bolo nielen vyjadriť solidaritu s utečencami, ale aj odmietnuť rastúcu podporu pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Len počas septembra prišlo do Rakúska okolo 200-tisíc migrantov, z ktorých mnohí utiekli pred vojnou v Sýrii. Táto migračná vlna vyvolala u časti Rakúšanov obavy a odrazila sa minulý víkend v regionálnych voľbách v Hornom Rakúsku výrazným úspechom strany FPÖ, ktorá presadzuje protiimigračnú politiku.

Demonštranti, ktorí v sobotu prešli centrom Viedne k budove parlamentu, niesli transparenty s rôznymi nápismi podporujúcimi utečencov či odmietajúcimi protiimigračné opatrenia – ako napríklad „Žiadne steny okolo Európy“. Medzi účastníkmi bolo mnoho študentov aj rodiny s deťmi, poznamenala agentúra Reuters.

Predák FPÖ Heinz-Christian Strache, ktorý volá po ochrane „kresťanského a západného charakteru“ Rakúska, kandiduje na starostu rakúskej metropoly vo voľbách vypísaných na 11. októbra. Viedeň je však tradične baštou Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) kancelára Wernera Faymanna.

Strache chce na hraniciach Rakúska vybudovať plot, ktorý by zastavil príval migrantov. Väčšina utečencov však krajinou len prechádza na ceste ďalej do Európskej únie, predovšetkým do Nemecka a severských štátov.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #protest #migranti