Bavorský premiér chce od Merkelovej jasný signál migrantom

Bavorský premiér Horst Seehofer v sobotu vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby migrantom dala zreteľne najavo, že kapacity Nemecka pre ich prijímanie sú už vyčerpané. V rozhovore, ktorý v sobotu večer poskytol bavorskej televízii, tiež povedal, že Merkelová urobila chybu, keď do krajiny nechala prísť utečencov z Maďarska.

03.10.2015 22:02
debata (60)

Seehofer po šéfke nemeckej vlády chce, aby vzhľadom na trvajúci nával utečencov vyslala verejnosti „jasný signál“. Je podľa neho nevyhnutné dať na vedomie, „že sme svoje možnosti pre príjem (utečencov) vyčerpali“, povedal. Kapacity sú využité na maximum, „ďalej už to nejde“, zdôraznil bavorský politik. Ak sa nepodarí prisťahovalectvo obmedziť, hrozí podľa neho pred zimou kolaps.

Ministerský predseda tiež zopakoval svoj názor, že rozhodnutie Merkelovej pustiť utečencov z Maďarska do Nemecka bolo chybné a malo lavínový účinok. Príchod migrantov do Nemecka sa zrýchlil po tom, čo sa Merkelová 5. septembra rozhodla pustiť do krajiny tisíce neregistrovaných osôb. O týždeň neskôr zaviedol Berlín kontroly na hraniciach.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann sa podľa agentúry DPA posťažoval, že nemecké spolkové krajiny prijímajú menej utečencov, než koľko im stanovujú spolkové kvóty. Naopak Bavorsko v septembri ubytovalo vyše 58-tisíc žiadateľov o azyl, čo je o 16-tisíc viac, než stanovujú kvóty.

„Ostatné spolkové krajiny prijali oveľa menej utečencov, než koľko mali. Obzvlášť Dolné Sasko, ktoré miesto predpokladaných 25-tisíc prijalo len asi 18-tisíc utečencov,“ povedal Herrmann. „To je v rozpore s tým, čo krajiny hovoria. Hovoria o vítaní imigrantov, ​​ale skutočnosť je iná,“ dodal.

Nemecké úrady v septembri zaregistrovali rekordných 170-tisíc utečencov, skutočný počet prišelcov je ale výrazne väčší. Herrmann ho odhadol na 270-tisíc ľudí. Nemecká vláda očakáva, že celkovo tento rok príde do krajiny 800-tisíc žiadateľov o azyl. Niektorí politici hovoria dokonca o milióne.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci