Merkelová odmieta obmedzovať právo utečencov na azyl

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmieta v Nemecku akokoľvek obmedzovať právo utečencov na azyl. Azylové konanie podľa nej však musí byť zrýchlené a ku všetkým, vrátane odmietnutých žiadateľov, sa musí pristupovať ako k ľudským bytostiam. Merkelová to povedala pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk.

04.10.2015 08:37
debata (72)

Kancelárka v rozhlase reagovala na niektoré názory z bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktoré volajú po limitoch na príchod migrantov. Napríklad bavorský minister financií Markus Söder nedávno vyzval k masívnemu obmedzeniu prisťahovalectva. Povedal tiež, že sa čoskoro bude diskutovať aj o samotnej podstate práve na azyl.

Sa Söderovými názormi nesúhlasí nielen Merkelová, ale aj bavorský krajinský premiér a šéf CSU Horst Seehofer.

Kancelárka v rozhovore tiež povedala, že kľúčové je teraz zrýchliť azylové konanie a tí, ktorí nárok na ochranu Nemecka mať nebudú, musia krajinu opustiť. Dôležité je podľa nej predovšetkým to, aby sa ku všetkým, teda aj k odmietnutým, pristupovalo ako k luďom.

Merkelová tiež hovorila na tému lepšej ochrany vonkajších hraníc EÚ a riešenia príčin migračnej vlny priamo v krízovej oblasti, na čo sa chce Európska únia sústrediť. Merkelová hovorila aj o kvótach na rozdelenie utečencov v rámci únijných krajín. Podľa nej nie je možné, aby tri alebo štyri štáty európskeho bloku niesli celú záťaž migračnej krízy na svojich pleciach.

Nemecko, ktoré je jedným z hlavných cieľov utečencov, tento rok očakáva až 800-tisíc žiadostí o azyl, niektorí politici dokonca hovoria až o milióne.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci