Nálet na nemocnicu MSF má 22 obetí, Taliban z nej nestrieľal

Sobotňajší nálet na nemocnicu medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hranicu (MSF) v severoafganskom Kundúze si podľa najnovšej bilancie organizácie vyžiadal 22 ľudských životov - zahynulo 12 zdravotníkov a desať pacientov. MSF v nedeľu zároveň poprela správu, že bojovníci radikálneho islamského hnutia Taliban strieľali z jej nemocnice na jednotky NATO a afganské armády.

04.10.2015 08:55 , aktualizované: 18:28
Afghanistan, nemocnica, Kunduz Foto:
Zhorená nemocnica, ktorá sa stala terčom leteckého bombardovania v Kundúze.
debata (257)

Podobné špekulácie sa objavili v súvislosti s bombardovaním. Podľa MSF všetko nasvedčuje tomu, že za útokom stojí zahraničné koalícia vedená USA. Oficiálne vyšetrovanie, ktoré zahájili Američania v spolupráci s Kábulom, však zatiaľ neskončilo. MSF požaduje, aby vec vyšetroval nezávislý medzinárodný orgán.

"Vzhľadom k vážnemu podozreniu, že bol spáchaný vojnový zločin, žiadajú Lekári bez hraníc, aby bolo úplné a transparentné vyšetrovanie udalosti vedené nezávislým medzinárodným orgánom. Spoliehať iba na vyšetrovanie vedené jednou zo strán konfliktu by bolo nedostatočné. Odsudzujeme tento útok, ktorý predstavuje vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva, "uviedol v nedeľnom vyhlásení generálny riaditeľ MSF Christopher Stokes.

Do nemocnice vraj nikto nevnikol

Afganskí predstavitelia tvrdia, že vrtuľníky afganskej armády opätovali paľbu povstalcov z radikálneho hnutia Taliban, ktorí sa skrývali v nemocnici. Ministerstvo obrany v Kábule uviedlo, že bojovníci Talibanu nemocnicu napadli a využili ju ako „živý štít“. Túto verziu však MSF popiera.

„Brány areálu boli celú noc zatvorené, takže nikto, kto tam nepracuje, nelieči sa, alebo o niekoho nestará, v čase bombardovania v nemocnici nebol,“ uviedla organizácia vo vyhlásení. Objekt po útoku zachvátil požiar, niektorí pacienti tak podľa svedkov zhoreli zaživa, píše Reuters.

Zdravotníci popisujú hrôzu

„Slovami tá hrôza nedá vyjadriť. Na jednotke intenzívnej starostlivosti horelo šesť pacientov priamo v posteliach,“ opísal vedúci tímu ošetrovateľov z kundúzskej nemocnice Lajos Zoltán Jecs. „Na operačnom stole ležal uprostred všetkých trosiek mŕtvy pacient,“ uviedol tiež. „Sledovali sme, ako naši kolegovia umierajú,“ povedal.

Jeden z lekárov ihneď potreboval operáciu, zomrel však priamo na stole v kancelárii. „Robili sme, čo sme mohli, ale nestačilo to,“ dodal Jecs. Niektorí jeho kolegovia boli po bombardovaní príliš šokovaní a len plakali. „Nie je ľahké vidieť dospelých mužov, vlastných priateľov, ako nemôžu zastaviť plač,“ povedal maďarský zdravotník.

Na vine mohli byť Američania

Hlbokú sústrasť v súvislosti s tragickou udalosťou vyjadril americký prezident Barack Obama. „Ministerstvo obrany (USA) zahájilo rozsiahle vyšetrovanie a čakáme na výsledky, aby sme sa definitívne vyjadrili k okolnostiam tejto tragédie,“ povedal. NATO uviedlo, že predbežné medzinárodné vyšetrovanie celej udalosti by mohlo byť dokončené v priebehu niekoľkých dní.

Lekári bez hraníc cez víkend oznámili, že z Kundúzu odchádzajú. Ich úrazové centrum bolo pritom jediné svojho druhu v oblasti. Pacientov v kritickom stave previezli do iných zdravotníckych zariadení a s nimi sa tam presunuli aj niektorí zdravotníci MSF. Zasiahnutá klinika už nie je ďalej funkčná, uviedla hovorkyňa MSF Kate Stegemanová.

Kundúzu sa pred týždňom nečakane zmocnili povstalci z Talibanu. Afganská vláda však tvrdí, že nad strategickým mestom opäť získala kontrolu. Armáda podľa agentúry Reuters uviedla, že na ústrednom námestí vyvesila štátnu vlajku. Podľa úradujúceho guvernéra provincie Kundúz v nedeľu bezpečnostné hliadky vykonávali domové prehliadky.

Podľa nemenovaného činiteľa medzinárodnej koalície, ktorého citoval Reuters, je situácia neistá. Svedkovia uvádzajú, že ľudia v Kundúze sa boja vychádzať z domovov a že na uliciach ležia mŕtve telá. Nemocniciam dochádzajú lieky a zároveň pribúda pacientov. „V meste sa ďalej nedá žiť,“ zhodnotil situáciu jeden miestny úradník.

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #extrémisti #bombardovanie #Kundúz