Utečencov majú zachytávať hliadky v Egejskom mori

Európska komisia vypracovala v spolupráci s Tureckom akčný plán, ktorý má pomôcť zmierniť utečeneckú krízu. Súčasťou plánu je aj záväzok Ankary lepšie zabezpečiť svoje hranice s Gréckom, píše nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na zdroje v Európskej komisii a nemeckej vláde.

04.10.2015 09:19
debata (24)

Tento cieľ sa má dosiahnuť spoločnými hliadkami tureckej a gréckej pobrežnej stráže na východe Egejského mora, ktoré budú koordinované agentúrou pre ochranu vonkajších hraníc EÚ Frontex.

Tento plán bude základom pre rokovania vedúcich predstaviteľov EÚ s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktoré sa uskutočnia v pondelok v Bruseli. Ak sa obe strany k plánu politicky zaviažu, mal by byť rozpracovaný do októbrového summitu EÚ a následne čo najskôr realizovaný.

Úlohou spoločných hliadok bude zasahovať proti pašerákom ľudí a vracať všetkých utečencov do Turecka. Tam by malo vzniknúť šesť nových utečeneckých táborov pre asi dva milióny ľudí, ktoré by spolufinancovala EÚ. Krajiny EÚ by sa zaviazali, že prijmú časť utečencov z týchto táborov, uviedol FAS.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska komisia #Turecko #utečenci