Vatikán sa radí o rodine, pápež hovoril o význame manželstva

Pápež František na úvod biskupskej synody o manželstve a rodine, ktorá dnes začala vo Vatikáne, zdôraznil nerozlučiteľnosť manželstva, čo je tradičný postoj katolíckej cirkvi. Zároveň dodal, že cirkev do svojich radov musí prijímať aj ľudí, ktorí robia chyby.

04.10.2015 13:51
debata (17)
Pápež František počas otvorenia synody o... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
pápež František Pápež František počas otvorenia synody o manželstve a rodine.

„Pre Boha nie je manželstvo utópiou mladých, ale naopak snom, bez ktorého by jeho výtvory boli predurčené osamelosti,“ povedal pápež. Katolícka cirkev považuje rozvod za ťažké previnenie proti prirodzenému zákonu a na nové sobáše rozvedených nazerá ako na verejné cudzoložstvo.

Pápež vo svojom kázaní pripomenul slová Ježiša z Markovho evanjelia o tom, že človek nesmie deliť, čo Boh spojil. František ale varoval pred tým, aby sa cirkev uzatvárala pred nevedomými ľuďmi. V tejto súvislosti citoval zosnulého pápeža Jána Pavla II., Ktorý žiadal porozumenie a lásku aj pre tých, ktorí robia chyby. „Cirkev musí takýchto ľudí hľadať, prijímať a sprevádzať,“ povedal František.

Začiatok synody poznamenala debata o homosexualite poľského katolíckeho kňaza a vysoko postaveného vatikánskeho teológa Krzysztofa Charamsu, ktorý sa k nej verejne prihlásil v predvečer koncilu. Charamsa teraz vnútri cirkvi čelí značnej kritike.

Synody, ktorá skončí za tri týždne 25. októbra, sa zúčastňuje 270 biskupov z celého sveta. Radiť sa budú aj o citlivých témach, akými sú pre cirkev napríklad potraty, antikoncepcia, homosexualita alebo opätovné sobáše už rozvedených osôb.

Od synody sa žiadne vecné rozhodnutie neočakáva, biskupi však Františkovi na záver svojho rokovania odovzdajú dokument, ktorý zhrnie ich diskusiu a postoje.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #pápež František #manželstvo