Do ulíc Kišiňova opäť vyšli tisíce protivládnych demonštrantov

V centre moldavskej metropoly Kišiňov sa v nedeľu opäť zhromaždilo približne 20-tisíc protivládnych demonštrantov, ktorí požadovali predčasné voľby a odstúpenie prezidenta, premiéra a ďalších vysokopostavených činiteľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

04.10.2015 17:34
debata (18)

Časť demonštrantov, ktorí sa zišli na hlavnom kišiňovskom námestí, sa dostala do násilných stretov s políciou, keď sa pokúšali dostať k sídlu moldavského parlamentu.

Išlo o ďalší zo série masových protestov – vyvolaných škandálom okolo zmiznutia vyše miliardy eur z moldavských bánk – ktoré prebiehajú v Kišiňove každý týždeň už od začiatku septembra.

Pred vládnymi budovami odvtedy vyrástli stovky stanov a aktivisti vyhlasujú, že sa nerozídu, kým nebudú splnené ich požiadavky. Jeden z hlavných organizátorov demonštrácií Vasile Nastase vyzval obyvateľov Moldavska na občiansku neposlušnosť v podobe neplatenia účtov a vyhlasovania štrajkov v školách a štátnych inštitúciách.

K pouličným protestom, organizovaným mimovládnymi zoskupeniami, sa aktívne pridali aj dve moldavské proruské strany, ktoré v sobotu zablokovali dopravu na hlavnej kišiňovskej ulici. Odhalenie, že z trojice najväčších moldavských bánk pred vlaňajšími voľbami zmizla obrovská suma peňazí, vyvolalo v chudobnom Moldavsku vlnu pobúrenia. Podľa neverejnej správy moldavského parlamentu bola časť prostriedkov prevedená do ruských bánk. Stratená čiastka môže predstavovať až 1,35 miliardy eur, čo je zhruba osmina moldavského HDP.

Celá aféra vážne poškodila povesť moldavských proeurópskych strán, ktoré vládnu v tejto bývalej sovietskej republike od roku 2009.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Moldavsko #Kišiňov