Rusko ponúklo USA priame vojenské kontakty týkajúce sa náletov v Sýrii

Rusko za posledných 24 hodín zasiahlo deväť cieľov Islamského štátu, oznámilo v pondelok ruské ministerstvo obrany. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že Rusko ponúklo Spojeným štátom priamy vojenský kontakt týkajúci sa náletov v Sýrii. Rusko je tiež podľa neho pripravené nadviazať kontakt s vojenskou opozíciou bojujúcou proti Damasku, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

05.10.2015 15:04 , aktualizované: 17:25
Sýria, Rusko, nálety Foto: ,
Zábery realizované ruským ministerstvom obrany, ktoré zachytávajú bombardovanie pozícií Islamského štátu v provincii Idlib v Sýrii.
debata (110)

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry AFP v pondelok uviedlo, že bojové lietadlá Suchoj za posledných 24 hodín vykonali 25 vzdušných operácií a zničili predovšetkým jedno veliteľské stanovište v provincii Hamá, muničné sklady a komunikačné uzly v provincii Homs, obrnené vozidlá v provincii Idlib a jedno veliteľské stanovište v provincii Latákíja.

Boj proti rusko-iránskej aliancii

Opozičné skupiny, ktoré bojujú proti Asadovi, v pondelok označili Rusko a ďalšieho spojenca Damasku Irán za okupantov. Vyzvali k zjednoteniu do aliancie, ktorá bude spoločne proti tomuto novému nepriateľovi bojovať. Medzi signatármi spoločného vyhlásenia je napríklad Ahrár aš-Šám, Islamská armáda a takisto Divízia 101 – bojovníci vycvičení Američanmi.

„Je potrebné urýchlene uzavrieť spojenectvo pre boj proti rusko-iránskej aliancii, ktorá okupuje Sýriu. Legitímnym cieľom je akákoľvek okupačná sila našej krajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení. Do aliancie by mali údajne vstúpiť aj regionálni spojenci sýrskej opozície, teda Turecko a Saudská Arábia. Za okupáciu považuje postup Ruska tiež sýrska odnož Moslimského bratstva.

Napätie medzi krajinami umocnila správa, že ruské vojenské lietadlo narušilo vzdušný priestor Turecka, ktoré je členom NATO. Turecko, člen NATO, vyslalo k stroju svoje stíhačky a ostro protestovalo na ruských úradoch. Podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua vstup Ruska do bojov v Sýrii len vyhrocuje tamojšiu krízu. (Viac čítajte v správe NATO: Ruské narušenie vzdušného priestoru Turecka je neprijateľné.)

Podľa Západu Rusko útočí aj na iných odporcov

Po prvých ruských útokoch v Sýrii minulý týždeň Spojené štáty a ďalšie západné krajiny vyjadrili pochybnosti o cieľoch vybraných Rusmi. Podozrievajú Moskvu, že chce podporiť jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada útokmi na všetkých jeho tamojších nepriateľov. Damask teraz bojuje nielen proti Islamskému štátu, ale aj proti oficiálnej opozícii, na čele ktorej bojuje Sýrska slobodná armáda (FSA).

Aktivitu ruského letectva kritizoval aj britský minister obrany Michael Fallon, podľa ktorého existujú dôkazy, že Rusi používajú nenavádzanú muníciu v obývaných oblastiach, zabíjajú civilistov a bombardujú FSA bojujúcu proti Asadovi. Britský premiér David Cameron tvrdí, že väčšina ruských náletov sa uskutočnila v tých častiach Sýrie, ktoré neovláda IS, ale iní odporcovia sýrskeho režimu. Moskva obvinenia odmieta.

Armády USA a Ruska majú rokovať

Lavrov v pondelok podľa ruského serveru RIA Novosti povedal, že Moskva je pripravená nadviazať kontakty so Sýrskou slobodnou armádou. Rusko podľa neho tiež ponúklo Spojeným štátom udržiavať priame vojenské kontakty týkajúce sa operácií, ktoré Rusko podnikne v blízkej budúcnosti v Sýrii.

Šéf ruskej diplomacie o dianí v Sýrii rokoval 1. októbra so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym. Podľa Reuters sa obaja ministri zhodli, že v súvislosti so situáciou v Sýrii by mali veľmi skoro začať rokovania medzi armádami oboch krajín.

Rusko začalo letecké útoky v Sýrii na žiadosť svojho dlhoročného spojenca Bašára Asada. Lavrov v pondelok zároveň poznamenal, že naopak Irak Rusko o letecké útoky proti pozíciám Islamského štátu na svojom území nepožiadal.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Asad #Islamský štát