Na líbyjskom pobreží našli telá 85 utopených migrantov

Na pobreží v okolí Tripolisu objavili telá 85 migrantov, ktorí sa zrejme snažili na lodiach dostať do Európy. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na organizáciu Červený polmesiac. Podľa hovorcu humanitárnej organizácie odnášali dobrovoľníci telá v pokročilom rozklade z pláží už od minulého utorka. Práve v Tripolise objavili asi 75 tiel, ďalších 10 našli v meste Sabrata.

05.10.2015 16:54
debata (18)
Líbyjský policajt dohliada na záchranárov... Foto: SITA/AP, Mohamed Ben Khalifa
Líbya, migranti Líbyjský policajt dohliada na záchranárov Červeného kríža, ktorý z pláže pri Tripolise odnášajú telá mŕtvych migrantov.

Líbyjská pobrežná stráž tiež oznámila, že zachránila 212 utečencov, ktorí sa nachádzali asi 60 kilometrov od líbyjského pobrežia na dvoch preplnených gumových člnoch. Bolo medzi nimi 22 žien. Migranti vraj pochádzali z viacerých krajín, bolo medzi nimi množstvo Senegalcov a Sudáncov.

Z líbyjského pobrežia dlhého 1 770 kilometrov dlhodobo prúdia do Európy utečenci pochádzajúci najmä z ďalších afrických krajín. Mnoho lodí sa však kvôli preťaženosti či zlému technickému stavu potopí a veľká časť utečencov zomrie. Pri jednom z najhorších nešťastí za posledné týždne zahynulo na konci augusta okolo dvoch stoviek ľudí. Ich loď sa potopila chvíľu po tom, ako vyplávala z líbyjského prístavu Zuara.

Tento rok Stredozemné more na ceste za lepším životom v Európe prekonalo už viac ako 515-tisíc migrantov, uviedol minulý týždeň úrad Vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR). Viac ako 383-tisíc ich dorazilo do Grécka a ďalších 129-tisíc do Talianska. Zhruba 54 percent z nich sú Sýrčania, asi 13 percent Afganci. Najmenej 2 980 utečencov pri riskantnej plavbe prišlo o život.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #migranti