Rusko priznalo narušenie tureckého vzdušného priestoru

Rusko potvrdilo "krátkodobé" preniknutie svojho stroja Su-30 do tureckého vzdušného priestoru. Oznámila to v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva obrany. Armádne velenie vraj prijalo opatrenia potrebné na to, aby ruské letecké zložky v budúcnosti vzdušné hranice cudzích štátov nenarušovali.

05.10.2015 22:40
debata (56)

Hovorca ruskej armády Igor Konašenkov na tlačovej konferencii v Moskve priznal, že ruské lietadlo sa v sobotu po splnení bojových úloh pri manévri nad lesnatým horským terénom na niekoľko sekúnd dostalo do tureckého vzdušného priestoru. Dôvodom bolo podľa hovorcu zlé počasie. „Je nemiestne hľadať v tom akékoľvek konšpirácie,“ vyhlásil.

„Po previerke a analýze kontrolných údajov prijalo velenie leteckej skupiny ruských vzdušných síl v Sýrii kroky potrebné na to, aby sa podobné prípady v budúcnosti neopakovali,“ povedal Konašenkov.

Turecko podľa správ ankarskej tlače incident pobúril. Podľa tureckých médií sa ruské lietadlo nielenže nachádzalo v tureckom vzdušnom priestore, ale celých šesť minút údajne zameriavalo radary na dve turecké stíhačky, ktoré sa pokúšali ho zahnať. Objavili sa aj informácie o tom, že turecké hranice preleteli dve ruské lietadlá.

Vedenie tureckého ministerstva zahraničia si v pondelok pozvalo na pohovor ruského veľvyslanca v Ankare, ktorý preniknutie ruského lietadla tiež priznal a označil za chybu. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v televízii vyhlásil, že armáda dostala pre podobné prípady v budúcnosti jasné príkazy. Turecký vzdušný priestor podľa Davutoglua už nenaruší nikto, „aj keby to bol len vták“.

Za neprijateľné označil narušenia tureckého vzdušného priestoru aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. O vojenských akciách Ruska v oblasti Sýrie rokoval v pondelok s tureckým ministrom zahraničia Feridunom Sinirliogluom.

Veľvyslanci členských krajín aliancie na mimoriadnom zasadnutí vyzvali Rusko, aby ustalo v „nebezpečnej a nezodpovednej“ činnosti. Americký minister zahraničia John Kerry upozornil, že mohlo dôjsť k zostreleniu ruského lietadla.

Na incident dôrazne reagovali aj Spojené štáty. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že Biely dom je narušením tureckého vzdušného priestoru vážne znepokojený. Ruské operácie v Sýrii podľa neho len oddialia politické riešenie krízy, o ktoré sa USA usilujú.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #letectvo