Ruské vojenské lietadlo znovu narušilo turecký vzdušný priestor

Turecké ministerstvo zahraničia v pondelok obvinilo ruské vojenské letectvo, že sa dopustilo ďalšieho narušenia tureckého vzdušného priestoru, a to v nedeľu. Uviedla to agentúra Reuters. Prvý incident sa odohral v sobotu, čo Moskva potvrdila. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval Moskvu, aby využila priame komunikačné kanály s velením NATO, aby sa incidenty neopakovali.

06.10.2015 07:24 , aktualizované: 12:47
debata (307)
Turecké ministerstvo si predvolalo v pondelok neskoro večer ruského veľvyslanca v Ankare, aby proti tomu protestovalo a žiadalo vysvetlenie.

Tentoraz si podľa tureckej armády stíhačka Mig-29, ktoré používa ako ruské, tak sýrske letectvo, vzala na mušku dve turecké stíhačky F-16 hliadkujúce na hranici. Po vstupe do tureckého vzdušného priestoru ich zamerala a takzvane uzamkla na radare, čo je posledný stupeň pred odpálením strely na vybraný cieľ.

Pri sobotňajšom incidente narušilo turecký vzdušný priestor modernejšie bojové lietadlo Su-30. Moskva tvrdí, že sa tak stalo nedopatrením kvôli zlému počasiu.

Incidenty v pondelok ostro kritizovalo NATO aj USA.

Podľa vyjadrenia NATO turecký vzdušný priestor v oblasti južnej provincie Hatay narušili v sobotu a v nedeľu ruské bojové lietadlá typu Su-30 a Su-24, spresňuje agentúra AP.

Generálny štáb tureckej armády vo svojom vyhlásení z pondelka tvrdil, že neidentifikované lietadlo typu MiG-29 počas viac ako piatich minút cielilo na dve stíhačky F-16, ktoré boli súčasťou letky hliadkujúcej na tureckej strane hraníc so Sýriou.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov už v pondelok vyhlásil, že neidentifikovaný mig nemá nijakú súvislosť s ruskými lietadlami dislokovanými momentálne v Sýrii. „Lietadlá daného typu na základni Chmajm nie sú,“ vyhlásil podľa agentúry TASS.

Stoltenberg kritizoval Rusko za incidenty s Tureckom

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg označil za „neprijateľné“ prenikanie ruských lietadiel operujúcich v Sýrii do vzdušného priestoru Turecka, ktoré je členským štátom NATO. Rusko kritiku vzápätí odmietlo. Podľa Ankary ruskej lietadlá narušili turecký vzdušný priestor v sobotu a v nedeľu. Naopak podľa Rusov aliancia využila incident k tomu, aby sa zapojila do informačnej vojny proti Rusku.

Stoltenberg vyzval Moskvu, aby využila priame komunikačné kanály s velením NATO, aby sa tieto incidenty neopakovali a nedochádzalo „k vytváraniu nebezpečných situácií“. Generálny tajomník NATO podozrieva Rusov, že nešlo o žiadny „omyl“, ako tvrdí Moskva.

„NATO vyzýva Rusko, aby tento konflikt nestupňovalo,“ povedal politický šéf aliancie pred novinármi a zdôraznil, že Rusko musí rešpektovať hranice Turecka, ktoré sú aj hranicami vzdušného priestoru NATO. „Toto je presne to, čoho sme sa obávali – že bude dochádzať k nehodám, incidentom (…),“ povedal generálny tajomník k ruským náletom v Sýrii, ktoré nie sú nijako koordinované so západnou koalíciou. „Máme obavy, že Rusko nemieri na Islamský štát, ale na sýrsku opozíciu a civilistov,“ povedal a vyzval Moskvu k „konštruktívnej a kooperatívnej úlohe“ v boji proti Islamskému štátu.

Moskva podľa neho ani neposkytla ohľadom prieniku ruských lietadiel do tureckého vzdušného priestoru alianciu žiadne iné vysvetlenie, než aké si možno prečítať v novinách, teda že išlo o omyl v navigácii. Incidenty ale podľa Stoltenberga ako omyl nevyzerajú.

„Máme dojem, že incident s vzdušným priestranstvom Turecka bol využitý na to, aby sa NATO ako organizácia zapojila do Západom rozpútanej informačnej kampane, prekrucujúcej a komoliacej ciele operácie ruských vzdušných síl v Sýrii,“ povedal agentúre TASS ruský veľvyslanec pri NATO Alexandr Gruško.

Generálny tajomník NATO tiež pripustil, že na Ukrajine došlo k istému pokroku, prímerie medzi vládnymi vojskami a separatistami sa dodržiava, sťahujú sa tanky a ďalšie zbrane, ale situácia podľa neho zostáva krehká. „Osobitnú zodpovednosť nesie Rusko, pretože podporuje separatistov a prispieva k destabilizácii Ukrajiny,“ povedal.

Stoltenberg naznačil, že aliančné sily rýchleho nasadenia by mohli byť využité aj na južnom krídle NATO kvôli utečeneckej kríze. Zatiaľ NATO reaguje nasadením bezpilotných lietadiel, ktoré majú zlepšiť schopnosť sledovať situáciu v teréne.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojenské letectvo #narušenie vzdušného priestoru #Su-30