Snowden je vraj ochotný ísť do amerického väzenia

Bývalý konzultant amerických špionážnych služieb Edward Snowden, ktorý zverejnil pred dvoma rokmi kompromitujúce údaje o rozsiahlych aktivitách amerických rozviedok, je vraj ochotný ísť do amerického väzenia.

06.10.2015 07:55
Snowden Foto:
Edward Snowden.
debata (112)

Chce ale formálnu dohodu, na základe ktorej by priznal vinu a dostal nižší trest. Teraz mu hrozí postih až 30 rokov väzenia.

V rozhovore pre reláciu BBC Snowden povedal, že ponuku adresoval americkým úradom už mnohokrát, ale nikdy nedostal formálny návrh na dohodu. Zatiaľ mu vraj sľúbili, že ho nebudú mučiť, čo je „dobrý začiatok“. „O veľa ďalej sme sa ale nedostali,“ dodal.

Snowden v roku 2013 šokoval svet obrovským balíkom utajovaných informácií, ktoré odhalili netušený rozmer americkej elektronickej špionáže, ktorá sa nezastavila ani pred kontrolovaním spojeneckých štátnikov. Snowdenovo svedectvo poškodilo povesť USA v zahraničí a viedlo k prehodnoteniu aktivít americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA).

Snowden sa krátko po svojom čine uchýlil do Ruska, kde dostal povolenie na pobyt na osobný príhovor prezidenta Vladimira Putina.

Dohodu so Snowdenom na zmiernenie jeho trestu začiatkom roku pripustil americký minister spravodlivosti Eric Holder.

112 debata chyba