Dočká sa Putin základne v Bielorusku?

Ruský zámer v Bielorusku zatiaľ nemá kladný ohlas. Šéf Kremľa Vladimir Putin by rád zriadil v malom susednom štáte vojenskú základňu, ale tamojší prezident Alexandr Lukašenko je dosiaľ zdržanlivý.

06.10.2015 15:00
Bielorusko, protest Foto: ,
V Minsku sa uskutočnila demonštrácia proti zriadeniu ruskej vojenskej základne v Bielorusku. Rečníci varovali, že by znamenala ohrozenie štátnej suverenity.
debata (27)

Zámer Moskvy ešte vôbec nekomentoval. Navyše v nedeľu umožnil opozícii demonštrovať v Minsku proti základni napriek tomu, že polícia má vo zvyku použiť silu proti politikom a aktivistom z protivládneho tábora. Lukašenko mlčí, hoci už uplynuli viac ako dva týždne od oficiálneho signálu, ktorý mu vyslal Putin.

Odporcovia ruského plánu tvrdia, že ide o ohrozenie štátnej suverenity, ale Moskva zdôrazňuje, je to planý poplach. „Naša základňa v Bielorusku by nebola ničím nezvyčajná. Rusko má podobné základne v Arménsku a Kirgizsku,“ poznamenal podľa agentúry Interfax ruský premiér Dmitrij Medvedev.

Základňa, na ktorej by Rusi rozmiestnili lietadlá Su-27, by sa stala ich tretím vojenským prvkom na bieloruskom území. Využívajú už na ňom radary a komunikačné centrum pre námorné sily. Z Moskvy zaznievajú hlasy, že Putinov plán je opodstatnený: „Je to veľmi dobré riešenie, pretože v Bielorusku sú vyhovujúce letiskové plochy, na rekonštrukciu ktorých netreba dať veľa peňazí. Musíme pritom vziať do úvahy, že v okolitých štátoch Bieloruska sa nachádzajú letecké základne NATO so stíhačkami, ktoré môžu niesť atómové bomby,“ povedal denníku Izvestia vojenský expert Viktor Litovkin.

Kým Lukašenko je stále ticho, opozícia sa hlasno ozýva. Prízvukuje, že predstava o základni je jednostranná vôľa Moskvy. Tvrdí, že jej zriadenie by odporovalo bieloruskej ústave, ohrozilo nezávislosť štátu a viedlo k riziku vtiahnutia krajiny do prípadného konfliktu medzi Ruskom a Západom. V podobnom duchu rečnili na demonštrácii v Minsku predstavitelia opozície. „Ruská základňa by znamenala bod, z ktorého by Lukašenko nemal návrat. Bielorusko by sa stalo úplným vazalom Kremľa. Lukašenko by nebol schopný zostať neutrálny,“ varoval podľa agentúry AP Alexej Janukovyč. Mimochodom, je jasné, že bieloruské rozhodnutie zostane v rukách súčasného vládcu. Už v túto nedeľu sa uskutočnia prezidentské voľby, o ktorých je vopred isté, že Lukašenko sa udrží pri moci.

Jeho mlčanie o základni môže súvisieť s tým, že si pred voľbami nechce pohnevať Západ. (Vzťahy sa mierne oteplili po Lukašenkovom sprostredkovaní rokovaní o konflikte na východe Ukrajiny, okrúhly stôl v Minsku viedol k dohode o prímerí.) Bieloruský prezident sa možno spolieha na to, že západní pozorovatelia vystavia lepšie hodnotenie nadchádzajúcim voľbám, ktoré v predchádzajúcich prípadoch označili za nedemokratické, respektíve sfalšované.

Stanica Deutsche Welle podotkla, že Putinov zámer zodpovedá zahraničnej politike Kremľa, ktorý sa stále cíti ako doma v mnohých niekdajších sovietskych republikách: „Zriadenie základne v Bielorusku môže poslúžiť ako signál Západu, že Rusko nemieni tolerovať zásah do svojej tradičnej sféry vplyvu.“ Prevláda názor, že Lukašenko nakoniec prikývne Putinovi. Analytik Viktor Karbaľovič o bieloruskom prezidentovi tvrdí, že nemá na výber: „Bielorusko je závislé od Ruska, musí niečím zaplatiť za lacnú ruskú ropu, plyn a pôžičky,“ povedal podľa Deutsche Welle.

Zatiaľ nie je známe, kde by Rusko rado videlo leteckú základňu, o ktorej uvažovalo už v minulosti. Čoraz viac sa však špekuluje o Bobrujsku, nie o Baranoviči ako donedávna. Ruské médiá to dávajú do súvislosti s vojenskou pomocou Washingtonu Varšave: „V októbri 2014 vyšlo najavo, že USA predajú Poľsku 40 rakiet s doletom do 370 kilometrov,“ upozornil portál Delfi s tým, že ruské lietadlá v Baranoviči by boli na dostrel, čo sa, naopak, nedá povedať o zemepisnej polohe Bobrujska.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko