Ruské letectvo vraj bombardovalo Palmýru, Moskva to popiera

Ruské letectvo v Sýrii bombardovali pozície radikálov z Islamského štátu v meste Palmýra v centrálnej časti krajiny a tiež v severnej provincii Halab, uviedla v utorok sýrska štátna televízia s odvolaním sa na zdroj z armády. Ruské ministerstvo obrany informácie o útoku na Palmýru poprelo.

06.10.2015 13:27 , aktualizované: 17:46
debata (185)

Pri útokoch v starovekej Palmýre, kde islamisti v nedeľu vyhodili do povetria 2-tisíc rokov starý víťazný oblúk z rímskeho obdobia, bolo údajne zničených 20 obrnených vozidiel, tri sklady zbraní a tri raketové odpaľovacie zariadenia. V provincii Halab boli údery vedené na mesta Al-Báb a Dajr Hafr.

Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva, ktorá situáciu monitoruje zo zahraničia, zahynulo pri ruskom bombardovaní Palmýry najmenej 15 radikálov. Štyri z ruských úderov boli od pondelka vedené na mesto Rakka, ktoré je hlavnou baštou Islamského štátu na severovýchode krajiny.

Rusi vraj na pamiatky neútočia

Hovorca ruského ministerstva obrany informácie o útoku na Palmýru dôrazne poprel a označil ich za „lži zahraničnej tlače“. „Je to absolútna lož, naše letectvo v Sýrii neútočí na obývané miesta, tým menej potom na lokality s architektonickými pamiatkami,“ povedal ruským novinárom armádny hovorca Igor Konašenkov.

Rusko začalo letecké údery v Sýrii minulú stredu. Západ však stále pochybuje o tom, že cieľom nie sú vládne opozície, ale výhradne teroristi, ako Moskva tvrdí. Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková v utorok oznámila, že Rusko by mohlo rozšíriť svoje operácie proti Islamskému štátu aj na Irak, ak by obdržalo príslušnú žiadosť z Bagdadu. Žiadnu podobnú žiadosť vraj doteraz Moskva od irackej vlády neobdržala.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #islamisti #Islamský štát #Palmýra