Ankara varuje, že zo Sýrie by mohli utiecť ďalšie milióny ľudí

Turecko varovalo Európsku úniu, že zo Sýrie by mohli pred vojnou utiecť ďalšie až tri milióny ľudí. Poslancom Európskeho parlamentu to v utorok v Štrasburgu povedal predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý s nimi diskutoval o potrebe rýchleho riešenia migračnej krízy.

06.10.2015 13:56
debata (12)

„Podľa tureckých odhadov by mohli prísť ďalšie tri milióny ľudí z Halabu a jeho okolia,“ povedal Tusk a dodal, že „o Európe teraz snívajú milióny potenciálnych utečencov a imigrantov“. Niektorí europoslanci vyzývali k tomu, aby EÚ kvôli súčasnej situácii nezabúdala na prístup Ankary k ľudským právam a kurdskej menšine.

Okolitý svet podľa Tuska nemieni pomôcť únii s ťažkou situáciou. „Diktátori nás poučujú, ako zaobchádzať s utečencami,“ vyhlásil Tusk, podľa ktorého aj krajiny v susedstve Európy komentujú ťažkosti krajín únie, avšak pomôcť nevedia.

Ostro tiež kritizoval Maďarsko, Slovensko, Taliansko a Grécko za to, že podľa EÚ nedodržiavajú únijné azylové a pohraničné pravidlá. „Ak niekto tvrdí, že nechce rešpektovať dohodnuté pravidlá EÚ ako Dublin (azylové pravidlá) či kvóty, ohrozuje tým podstatu solidarity aj celé naše spoločenstvo,“ vyhlásil Tusk.

O utečeneckej kríze v pondelok rokoval Tusk so šéfom Európskej komisie Jean-Claude Juncker a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Tusk po stretnutí povedal, že Európska únia je ochotná s Ankarou hovoriť o všetkých témach, vrátane možnej nárazníkovej zóny v Sýrii.

Juncker v utorok povedal poslancom EP, že predložil Erdoganovi návrh memoranda k spoločnému postupu v otázke utečencov, ktorého text po vzájomnej dohode zverejní v utorok popoludní.

Niektorí europoslanci kritizovali vedenie EÚ, že rokuje s Ankarou bez toho, aby sa zaoberala porušovaním ľudských práv a slobôd v Turecku a tvrdým postupom voči kurdskej menšine. „Len preto, že Turecko potrebujeme kvôli utečenecké kríze, sa teraz nemôže Európa začať pozerať niekam inam,“ vyhlásil šéf najsilnejšej ľudovej frakcie Manfred Weber s tým, že Turecko je stále aktuálnym kandidátom na členstvo v EÚ.

„Musíme sa snažiť spolupracovať s Tureckom, pretože nemáme inú možnosť. A v našom susedstve je to najlepší možný partner,“ vyhlásil Tusk. Oživená téma tureckého členstva v EÚ sa podľa neho dostane na program októbrového európskeho summitu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Donald Tusk #Turecko #utečenci #migranti