Nemecká ministerka: Za mužmi-migrantmi príde množstvo žien a detí

K státisícom prevažne mužských migrantov, ktorí prišli tento rok do Nemecka, sa časom pripojí veľké množstvo rodinných príslušníkov. Takýto vývoj očakáva nemecká ministerka pre rodinu Manuela Schwesigová.

06.10.2015 15:29
utečenci, migranti, slovinsko, dieťa, hranice, Foto: ,
Nemci odhadujú, že do krajiny prídu do konca roka státisíce nových migrantov, medzi nimi aj mnoho žien a detí.
debata (64)

„Očakávame, že ich bude nasledovať veľmi veľa žien a detí,“ uviedla v utorok ministerka, ktorá vo vláde konzervatívnej kancelárky Angely Merkelovej zastupuje koaličných sociálnych demokratov (SPD).

Schwesigová zdôraznila, že ženám a deťom utečencov musí byť zaistená prioritná ochrana. Podľa jej názoru je preto potrebné do integračných kurzov pre nových prisťahovalcov zahrnúť aj problematiku rovnosti mužov a žien, informovala agentúra DPA.

Oficiálne odhady nemeckých úradov hovoria o tom, že do konca roka by mohlo do krajiny prísť až 800-tisíc migrantov. Nemecké médiá v pondelok dokonca špekulovali o tom, že by to mohlo byť až 1,5 milióna ľudí, prevažne mladých mužov zo Sýrie a Afganistanu.

Nemecké ministerstvo vnútra v utorok spochybnilo pravdivosť takýchto vysokých odhadov. Tie podľa neho nemožno zakladať len na mimoriadne vysokom počte migrantov, ktorí do Nemecka dorazili v priebehu septembra.

Odbory nemeckých učiteľov odhadli, že v nasledujúcich 12 mesiacoch pribudne do škôl v krajine okolo 300-tisíc detí z radov nových migrantov. To si bude podľa odborárov vyžadovať zamestnanie dodatočných 25-tisíc učiteľov.

Denník Bild v utorok s odvolaním sa na vyjadrenia skupiny zloženej zo 40 expertov napísal, že Nemecko bude pre utečencov potrebovať 350-tisíc až 400-tisíc nových domov, tisíc škôl, dodatočných 20-tisíc verejných zamestnancov, 15-tisíc policajtov, 50-tisíc sociálnych pracovníkov, 6-tisíc lekárov, 10-tisíc nemocničných lôžok a 68-tisíc miest v zariadeniach pre deti v predškolskom veku. Tieto prognózy by platili, ak by do Nemecka do konca roka dorazilo 1,5 milióna migrantov, uviedla agentúra DPA.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #migranti