Michaláková synov nedostane, rozhodli nórske úrady

Mladšieho syna Češky Evy Michalákovej posielajú nórske úrady na adopciu, k staršiemu synovi stráca matka na základe rozhodnutia nórskych úradov rodičovské práva.

06.10.2015 16:15
debata (32)

Informovala o tom v utorok Česká televízia s tým, že Michaláková sa proti rozhodnutiu plánuje odvolať.

Michaláková podala žiadosť o preskúmanie svojho prípadu a vrátenie teraz desaťročného Denisa a šesťročného Davida koncom vlaňajška. Obaja chlapci momentálne vyrastajú v pestúnskych rodinách. Mladšieho z nich matka videla naposledy v marci a so starším nemá žiadny kontakt.

Nórsky úrad pre sociálno-právnu ochranu neplnoletých detí a mládeže Barnevernet zároveň navrhol, aby bola matka zbavená rodičovských práv k obom deťom a mladšieho chlapca adoptovali jeho pestúni.

Chlapcov rodine odobrali v roku 2011 na základe podozrenia zo zneužívania, ktoré sa nepotvrdilo.

„Obávali sme sa, že to takto dopadne. Nórska strana argumentuje vždy najlepším záujmom detí, že už si zvykli inde,“ citovala ČTK reakciu poslankyne TOP 09 Jitky Chalánkovej, ktorá prípad dlhodobo sleduje. Nórske úrady sa údajne vôbec nezaoberali schopnosťami matky. „Úplne vymažú vlastnú rodinu,“ zdôraznila.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) vyzval českého premiéra Bohuslava Sobotku, aby ČR prerušila diplomatické vzťahy s Nórskom. „Obraciam sa na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby prerušil diplomatické vzťahy s Nórskom, a budem žiadať o okamžitý odchod nórskej veľvyslankyne,“ povedal Zdechovský, ktorého citoval server Novinky.cz.

Do prípadu sa v minulosti zapojila aj česká diplomacia a prezident Miloš Zeman sa kvôli nemu obrátil listom na nórskeho kráľa.

Česká ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Michaela Marksová (ČSSD) nedávno upozornila, že rodina sa neriadila odporúčaniami, ktoré jej od roku 2011 dával Úrad pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Rodina tak nežiadala o zverenie chlapcov do pestúnskej starostlivosti, nevyužila právnu pomoc, ktorú úrad ponúkal, ani nepodala oficiálnu žiadosť na nórsky Barnevernet a uchyľovala sa k mediálnym výstupom.

Ministerka pripomenula, že rodičia chlapcov sa sami rozhodli žiť v Nórsku a obaja bratia tam strávili celý život. Marksová ďalej zdôraznila, že aktivity českých orgánov v tomto prípade sú „úplne neštandardné a nadštandardné“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nórsko #Michaláková