Po zrážke lodí pri Belgicku smerujú k Holandsku dve ropné škvrny

K pobrežiu Holandska smerujú dve ropné škvrny, z ktorých každá meria vyše tri kilometre. Dôvodom je zrážka nákladnej lode a ropného tankera v Severnom mori pri pobreží Belgicka. Informovala o tom tlačová agentúra Belga.

06.10.2015 17:28
Belgicko, loď, ropná škvrna Foto: ,
Holandská loď Flinestar a ropný tanker z Marshallových ostrovov, ktoré sa zrazili pri pobreží Belgicka.
debata (2)

Holandská nákladná loď Flinster sa v utorok v skorých ranných hodinách zrazila s tankerom neďaleko belgického prístavu Zeebrugge a potopila sa. Na záchrannej operácii spolupracovali obe krajiny. Zachránili všetkých 12 členov posádky potopenej lode, z ktorých dvaja utrpeli menšie zranenia, uviedla agentúra DPA.

Dvojica ropných škvŕn sa po havárii objavila vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od pobrežia v čase, keď úrady začali pripravovať operáciu na odstránenie následkov kolízie. Do holandských vôd by podľa dostupných informácií mohla doraziť v utorok večer. Príčinu zrážky vyšetrujú.

Flámska environmentálna organizácia Vogelbescherming Vlaanderen varovala, že ropa môže ublížiť migrujúcim vtákom odlietajúcim na juh. Členovia organizácie sa pripravujú na čistenie vtákov od ropy.

Tamojšie orgány konštatovali, že na operáciu na odstránenie následkov kolízie sú dobré podmienky, vlny dosahujú výšku do 35 centimetrov. Guvernér provincie Západné Flámsko Carl Decaluwé povedal, že nehoda nepredstavuje environmentálnu hrozbu pre belgické pobrežie.

Nákladná loď Flinterstar s dĺžkou 130 metrov viezla 73 ton vykurovacieho oleja, 125 ton motorovej nafty a tiež oceľové prvky a stavebný materiál, keď sa okolo 4.00 h potopila. Po kolízii loď nasmerovali na plytčinu, kde ju voda zaplavila až po palubu. Ropný tanker s dĺžkou 315 metrov a šírkou 51 metrov plával pod vlajkou Marshallových ostrovov a pri kolízii utrpel menšie poškodenie, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #ropná škvrna #Belgicko