Separatisti na východe Ukrajiny odložili voľby na budúci rok

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny v utorok oznámili, že voľby, ktoré chceli usporiadať 18. októbra a 1. novembra, odkladajú na budúci rok. Kyjev proti týmto dvom termínom ostro protestoval a označoval ich za porušenie mierových dohôd, podľa ktorých sa majú voľby uskutočniť na základe ukrajinských zákonov a medzinárodných noriem. Vladimir Putin minulý piatok na summite v Paríži prisľúbil, že bude na túto tému rokovať s vodcami separatistov.

06.10.2015 19:12
debata (32)

Podľa vyhlásenia, z ktorého citovala ukrajinská agentúra Unian, separatisti rozmýšľajú nad usporiadaním volieb vo východoukrajinskom Donbase 21. februára 2016, ak Kyjev splní všetky podmienky mierových dohôd, teda poskytne povstalcom autonómiu a amnestiu.

Francúzsky prezident François Hollande po piatkovej schôdzke v Paríži s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom uviedol, že voľby v Donbasu sa „majú konať podľa ukrajinských zákonov a tak, aby boli výsledky nespochybniteľné“.

Hollande súčasne vyzval ukrajinskú stranu k vyhláseniu amnestie a na poskytnutie osobitného postavenia povstaleckým územiam na východe krajiny.

Z informácií ukrajinskej a ruskej tlače vyplýva, že napriek ústretovým krokom separatistov sú názory oboch znepriatelených strán na organizovanie komunálnych volieb stále na hony vzdialené. Donbaské „republiky“ trvajú na tom, že Kyjev musí revidovať ústavné zmeny schválené koncom augusta, ktorých podstatou je decentralizácia štátnej správy. Povstalci žiadajú, aby všetky reformy týkajúce sa Donbasu prerokovala Ukrajina najprv s nimi. Požadujú tiež amnestiu pre účastníkov donbaskej vojny, ktorú však Kyjev plánuje vyhlásiť až po voľbách.

Ukrajinské vedenie predpokladá, že procedúru volieb v Donbasu bude regulovať osobitný zákon, ktorý však zatiaľ parlament neprerokoval. Za samozrejmý označuje Kyjev predpoklad, že pred donbaskými voľbami opustia ukrajinské územie ruskí vojaci s výzbrojou. Priame rokovania s vodcami vzbúrencov Ukrajina odmieta.

Odklad volieb na východe Ukrajiny v utorok uvítali v Kyjeve aj v Moskve. Za rozumný prístup pochválil povstalcov kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Porošenko vyhlásil, že prostredníctvom miestnych volieb sa „Ukrajina znovu vráti na Donbas“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #proruskí separatisti