Putin: Rusko proti IS v Sýrii nasadilo aj Kaspickú flotilu

Vojnové lode ruskej Kaspickej flotily ostreľovali pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zasiahli pritom všetky stanovené ciele. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu.

07.10.2015 09:30 , aktualizované: 14:41
debata (400)

Putin ocenil, že ciele v Sýrii boli zasiahnuté zo vzdialenosti 1 500 kilometrov. Zásahy vysokopresnými zbraňami podľa neho svedčia o kvalite produkcie zbrojného priemyslu i o kvalitnej príprave vojakov. Ruský prezident súčasne vyhlásil, že konflikty toho druhu, aký sa odohráva v Sýrii, sa musia skončiť politickým riešením.

Šojgu na stretnutí uviedol, že štyri lode Kaspickej flotily vypálili na pozície IS v Sýrii spolu 26 rakiet. Putin v reakcii na to podľa agentúry Reuters povedal, že ešte je priskoro na hodnotenie výsledkov ruskej operácie v Sýrii. Vyslovil predpoklad, že ruské letectvo bude podporovať pozemné operácie sýrskej armády.

Na schôdzke, ktorú odvysielala televízie Rossija 1, ruský prezident vyhlásil: „Čo sa týka ďalšej práce, ako sme sa dohodli, predpokladám, že bude synchronizovaná s krokmi sýrskej armády na zemí a vojensko-kozmické sily budú efektívne podporovať ofenzívnu operáciu sýrskej armády“. Putin nariadil ministrovi Šojgu, aby v súvislosti s vývojom v Sýrii pokračoval v spolupráci s USA, Tureckom, Saudskou Arábiou, Iránom a Irakom.

Ruský minister obrany poznamenal, že bez súčinnosti všetkých krajín, ktoré sa zapojili do boja proti IS v Sýrii, nie je možné dosiahnuť úspech. Dodal, že v utorok sa uskutočnilo stretnutie vojenských atašé týchto krajín, na ktorom ruská strana navrhla zdieľať informácie o už zistených baštách islamistov v záujme toho, aby nálety na ich pozície boli efektívne. Súčasne poznamenal, že koalícia vedená Spojenými štátmi podniká útoky na islamistov v Sýrii už vyše roka, ale zatiaľ „nevidno hmatateľný výsledok“.

Moskva: Návrhy USA na koordináciu v Sýrii sú prijateľné

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že návrhy USA na koordináciu krokov v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) „môžu byť prijaté“. Uviedol to v stredu v Moskve hovorca rezortu Igor Konašenkov.

Spresnil, že ruský rezort operatívne preskúmal návrhy predložené Pentagónom ohľadne koordinácie postup na území Sýrie. Podľa Konašenkova treba len spresniť technické detaily, čomu sa ešte dnes budú venovať experti oboch strán.

Ako informovala agentúra RIA Novosti, vedúci tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí USA Mark Toner oznámil, že americká administratíva pripúšťa možnosť, že by sa ku konzultáciám medzi USA a Ruskom pripojilo aj Turecko, v snahe predísť incidentom medzi ich ozbrojenými silami v Sýrii.

Turecký rezort obrany sa medzičasom obrátil na partnerské ministerstvo v Rusku s návrhom posúdiť vzájomnú súčinnosť týkajúcu sa operácií ruskej armády v Sýrii. Vzťahy medzi Ruskom a Tureckom sú kvôli náletom ruských lietadiel v Sýrii napäté – Ankara ich označila za nástroj vedúci k eskalácii konfliktu a obáva sa jeho dôsledkov, okrem iného aj v podobe prílevu ďalších utečencov zo Sýrie.

Atmosfére v ich vzťahoch neprospel ani incident, keď minulú sobotu ruská stíhačka narušila vzdušný priestor Turecka. Rusko túto informáciu potvrdilo. Neskôr Turecko informovalo o ďalšom narušení, tentoraz neidentifikovaným lietadlom typu MiG-29. Tento prípad zatiaľ nie je objasnený.

Operácia ruského letectva v Sýrii sa začala 30. septembra na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rusko do nej nasadilo viac ako 50 bojových lietadiel typu Su-25, Su-24M a Su-34, ktorým krytie poskytujú stíhačky Su-30SM, informovala RIA Novosti.

Podľa ruského ministerstva obrany ruské lietadlá už výrazne narušili systém velenia a materiálno-technického zabezpečenia povstalcov a poškodili aj infraštruktúru určenú na výcvik samovražedných atentátnikov.

Ciele ruských vzdušných úderov sa vyberajú na základe konzultácií ruského a sýrskeho velenia. Ruská strana pritom zdôrazňuje, že útočí len na pozície islamistov. „Neuskutočnil sa a neplánuje nijaký nálet na civilnú infraštruktúru, kde by mohli byť civilisti,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Ruské letectvo útočilo na viacero miest na severozápade Sýrie

Ruské vojenské lietadlá uskutočnili v stredu v Sýrii sériu intenzívnych náletov na provinciu Hamá a priľahlé časti provincie Idlib na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu SOHR.

Cieľom stredajších ruských útokov boli mestá Kfar Zajtá, Kfar Nabuda a Sajjád a dedina Latamna v provincii Hamá, a mestá Chán Šajchún a al-Habít v provincii Idlib.

Veľkú časť provincie Idlib ovláda militantná organizácia Front an-Nusra napojená na teroristickú sieť al-Káida, ako aj ďalšie islamistické frakcie, čo vytvára tlak na sýrsku armádu. V oblasti podľa SOHR taktiež prebieha mohutné ostreľovanie raketami zem-zem.

Rusko, ktoré je hlavným spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká už týždeň vzdušné útoky v Sýrii, pričom Moskva tvrdí, že bombarduje výlučne pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Predstavitelia umiernenej sýrskej opozície a Západ však tvrdia, že Rusi útočia na iné skupiny vzbúrencov, pričom hlavným cieľom ich vojenských operácií v Sýrii je záchrana režimu Bašára Asada.

400 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #nálety