EÚ spúšťa operáciu Sophia proti pašerákom ľudí v Stredomorí

Európska únia začína v stredu druhú fázu vojenskej operácie v Stredozemnom mori, v rámci ktorej by sa mali zaisťovať plavidlá pašerákov ľudí. Operácia je zameraná proti pašovaniu ľudí, ako aj proti sieťam obchodníkov s ľuďmi a ich infraštruktúre na juhu centrálneho Stredomoria medzi brehmi Tuniska a Líbye.

07.10.2015 10:47
debata (32)

Informovala o tom v stredu stanica BBC. Pôvodný názor misie EUNAVFOR Mediterranean sa v druhej fáze zmenil na označenie Sophia. Ide o meno dievčaťa, ktoré porodila somálska utečenkyňa 22. augusta na palube nemeckej lode Schleswig-Holstein pri líbyjskom pobreží.

Európska rada schválila vojenskú operáciu, podliehajúcu Európskej službe pre vonkajšiu činnosť (EEAS), v máji tohto roku a o mesiac ju odobrili aj šéfovia diplomacií krajín EÚ. Operácia by mala mať tri fázy. Prvá zahŕňala len záchranné misie a monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc.

Od začiatku júla sa podľa veliteľa operácie, talianskeho kotradmirála Enrica Credendina, podarilo získať detailné poznatky o štruktúrach a sieťach prevádzačov. V začínajúcej druhej fáze budú môcť lode EÚ operujúce v medzinárodných vodách v Stredomorí zastaviť, prehľadať, odkloniť a skonfiškovať predpokladané plavidlá pašerákov. Osoby podozrivé z pašeráctva majú byť zadržané.

Pôvodne sa počítalo so zásahmi priamo v líbyjských vodách, na čo však medzinárodne uznaná vláda Líbye, zmietajúcej sa v politickom chaose, zatiaľ nedala súhlas. Plavidlá EÚ tak budú musieť zostať vo vzdialenosti 12 námorných míľ od líbyjských brehov.

Tretia fáza by mala umožniť likvidáciu plavidiel a infraštruktúry, najlepšie pred ich použitím, a zatknutie obchodníkov a pašerákov priamo na území krajiny, v ktorej vyvíjajú svoju činnosť. Prechod do tretej fázy, ktorá by mala prebiehať aj v líbyjských teritoriálnych vodách, by si však vyžadoval súhlas Líbye alebo Bezpečnostnej rady OSN.

Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Náklady znáša každý štát sám. Po dosiahnutí plnej operačnej kapacity budú k dispozícii prostriedky EÚ vo výške 11,82 milióna eur na dvanásť mesiacov.

Zatiaľ nie je jasné, či šesť vojnových lodí misie EÚ, zo vzduchu podporovaných vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, dokáže prakticky zmeniť situáciu v Stredomorí. V niektoré dni vyráža z líbyjského pobrežia do Európy až 20 plavidiel naložených migrantmi.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #BBC #pašeráci ľudí #migračná kríza