V telách z malajzijského boeingu MH17 vraj boli črepiny rakety Buk

V telách obetí z malajzijského boeingu, ktorý sa vlani v lete zrútil na východe Ukrajiny, sa našli črepiny z protilietadlovej rakety Buk. Podľa holandských, ukrajinských a ruských médií to tvrdí Vasyl Vovk. Ten bol vedúcim ukrajinských expertov v medzinárodnom tíme, ktorý vyšetroval katastrofu letu MH17. Už v auguste vyšetrovatelia zistili, že úlomky nájdené na mieste dopadu lietadla pravdepodobne pochádzali z rakety Buk.

07.10.2015 11:32
MH17, zostrelenie, lietadlo, trosky, vyšetrovanie Foto:
Pri zostrelení letu MH–17 nad východnou Ukrajinou zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Na archívnej snímke trosky lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.
debata (362)

„Črepiny, ako aj úlomky lietadla sa našli v telách obetí. Tieto diely sú podobné vzorkám rakety, ktoré mali experti k dispozícii pre porovnávaciu analýzu," povedal Vovk. „Nikto nepochybuje o tom, že malajzijský boeing bol zostrelený raketou Buk, ktorá bola dodaná z Ruska a po teroristickom čine vrátená späť," vyhlásil Vovk, podľa ktorého raketu nebolo možné separatistom na východe Ukrajiny odovzdať bez vedomia a pomoci ruského ministerstva obrany.

Podľa novinárov však nejde o stopercentný dôkaz proti Rusku, pretože rakety Buk zo sovietskej éry sú aj v ukrajinskej výzbroji. A podľa ďalších členov medzinárodného vyšetrovacieho tímu je verzia o zostrelení boeingu raketou Buk síce najpravdepodob­nejšia, nemožno však vylúčiť ani iné scenáre.

Holandské úrady majú záverečnú správu o príčinách nešťastia zverejniť 13. októbra. Odhalenie vinníkov má však na starosti iný tím vyšetrovateľov.

Katastrofu z vlaňajšieho júla neprežil nikto z 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala-Lumpuru. Podľa Kyjeva a Západu stroj zničila raketa Buk, ktorú odpálili proruskí separatisti. Rusko naopak vinu zvaľuje na ukrajinskú armádu.

Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala návrh na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre potrestanie vinníkov tohto leteckého nešťastia.

362 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #proruskí separatisti #MH17