USA odmietajú vojenskú spoluprácu s Ruskom v Sýrii

Spojené štáty nebudú vojensky spolupracovať s Ruskom v Sýrii, pretože ruská taktika je "tragicky chybná". Vyhlásil to v stredu americký minister obrany Ashton Carter.

07.10.2015 18:12
Ashtona Carter, Pentagon, USA, minister obrany Foto: ,
Americký minister obrany Ashton Carter.
debata (295)

USA sú podľa neho ochotné viesť iba rozhovory o technických otázkach, aby zabezpečili bezpečie pilotov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že USA predložili návrhy na koordináciu vojenských operácií a že by ich Rusko mohlo prijať. „Ruské ministerstvo obrany odpovedalo na žiadosti Pentagonu a preštudovalo americké návrhy na koordináciu operácií proti teroristickej skupine Islamský štát na sýrskom území. Tieto návrhy môžu byť prijaté. Upresňujú iba niektoré technické detaily a dnes o nich budú rokovať experti nášho ministerstva a Pentagonu,“ povedal Konašenkov.

Carter, ktorý je teraz v Ríme, ale povedal, že USA s Ruskom vojensky spolupracovať neplánujú. „Nie sme pripravení spolupracovať na stratégiu, ktorá je, ako sme vysvetlili, chybná, tragicky chybná,“ povedal Carter. USA patrí ku krajinám, ktoré sú presvedčené, že ruské útoky nie sú zacielené len na radikálov z Islamského štátu, ako je tomu v prípade medzinárodnej koalície, ktorej USA velí a ktorá v Sýrii operuje už rok, ale na oponentov Damasku.

Toto americké tvrdenie v stredu dôrazne poprel Konašenkov, ktorý vyhlásil, že je to naopak Pentagon, kto v Sýrii útočí na iné ako teroristické ciele. „Americké letectvo a letectvo iných štátov bombarduje (sýrske ciele) už rok. A my máme dôvod predpokladať, že nie vždy, a presnejšie veľmi často, neútočia na teroristické ciele,“ povedal hovorca. Kto je podľa Moskvy terčom spojeneckých náletov, Konašenkov nespresnil.

Ruský armádny hovorca poprel, že by sa ruské letectvo správalo rovnako ako americké. „My útočíte len na teroristov,“ vyhlásil Konašenkov.

Rusko zverejnilo ďalšiu spornú informáciu, podľa ktorej Francúzsko navrhlo pri nedávnej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina v Paríži, aby bola do bojov, ktoré vedie sýrska armáda, zapojená tiež Sýrska slobodná armáda (FSA), teda umiernená opozícia.

Zdroje z okolia francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda dnes správu dementovali. „Prezident Hollande hovoril iba o tom, že sýrska opozícia musí byť za rokovacím stolom, zvyšok nie je názor Francúzska,“ citovali francúzske médiá Hollandových spolupracovníkov.

Putin ale povedal, že Hollande pri piatkovom stretnutí v Paríži nadniesol „zaujímavú myšlienku, totiž zjednotiť sýrsku armádu s takzvanou FSA“.

Hollande v piatok povedal, že s Putinom hovorili o nevyhnutnosti nájsť politické riešenie, ktoré umožní sýrskej vláde a opozícii dohodnúť sa na spoločnej vláde. Hollande tiež trval na tom, že „budúcnosť Sýrie sa odvodzuje od odstúpenia prezidenta Asada“.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ashton Carter #vojna v Sýrii