Už aj z Kaspiku pália Rusi raketami na sýrskych teroristov

Pôjde o rutinné stretnutie, zdôraznil deň pred štvrtkovým rokovaním ministrov obrany NATO Douglas Lute, veľvyslanec USA pri aliancii. To ešte nevedel, že Rusi už odpaľujú rakety s plochou dráhou letu z oblasti Kaspického mora na objekty islamských radikálov v Sýrii.

08.10.2015 08:52
rusko, putin, šojgu, Foto:
Minister obrany Sergej Šojgu (vpravo) informuje prezidenta Vladimira Putina o odpálení rakiet s plochou dráhou letu.
debata (51)

„Ministri prerokujú posledné udalosti v Sýrii vrátane rastu ruskej vojenskej prítomnosti a narušenia tureckého vzdušného priestoru,“ načrtol americký diplomat pôvodný program rokovania, ktorý podľa samotných bodov nebude až taký rutinný. Hlavne pre už spomínaný ruský raketový útok.

Minister obrany Sergej Šojgu v stredu okolo poludnia informoval, že štyri ruské plavidlá v Kaspickom mori odpálili 26 rakiet s plochou dráhou letu na 11 cieľov Islamského štátu.

„Všetky ciele boli zničené. Civilné objekty neboli zasiahnuté,“ informoval prezidenta Vladimira Putina minister Šojgu citovaný hlavnými svetovými agentúrami. Ruský líder vysoko ocenil antiteroristickú operáciu, v rámci ktorej podľa Šojgua bolo od 30. septembra zničených 112 objektov islamských radikálov.

Putin nevylučuje spoluprácu

„Uvedomujeme si, akou zložitou je operácia podobného charakteru. Bolo by ju ešte priskoro hodnotiť, ale to, čo sa podarilo urobiť doteraz, si zasluhuje vysoké ocenenie,“ cituje RIA Novosti reakciu Putina. Ruský líder zároveň nevylúčil možnosť spojenia síl Asadovej sýrskej armády s umiernenou opozíciou proti spoločnému nepriateľovi, akým je IŠ.

Navrhuje to napokon aj francúzsky prezident François Hollande. Paríž to ale vzápätí poprel. „Konkrétne ide spoluprácu so Slobodnou sýrskou armádou. Zatiaľ však nevieme, kde sa nachádza a kto ju vedie,“ povedal prezident Putin na stretnutí s ministrom Šojguom.

Ankara tvrdí niečo iné

Tvrdenie ruského ministra obrany o počte zasiahnutých cieľov je v rozpore s predchádzajúcou informáciou tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, ktorý v stredu citovaný Reuters informoval, že „iba dva z 57 útokov ruského letectva v Sýrii zasiahli objekty príslušníkov Islamského štátu“. Tvrdenie premiéra je pravdepodobne z rovnakého súdka ako utorková informácia sýrskej agentúry SANA, podľa ktorej Rusi bombardovali Palmýru, čo Moskva vzápätí dementovala.

Najnovšie vyjadrenie premiéra Davutogla považujú niektorí pozorovatelia za súčasť vlny kritiky jedného z členov NATO na adresu Moskvy v súvislosti s dvojnásobným vniknutím ruských pilotov do vzdušného priestoru nad Tureckom.

Ruské ministerstvo obrany „prešľapy“ pilotov priznalo a vyjadrilo presvedčenie, že podobné incidenty sa nebudú opakovať. Na druhej strane niektorí odborníci špekulujú, že z ruskej strany môže ísť aj o snahu zistiť reakciu tureckého letectva.

Geraščenko dostal Rad Judáša

Svoju politickú polievočku sa v tejto súvislosti pokúsil prihriať v Kyjeve ukrajinský poslanec a poradca ministra vnútra Anton Geraščenko. Na jednej zo sociálnych sietí vyzval Ukrajincov, aby v prípade, ak poznajú ruských pilotov bombardujúcich teroristov IŠ a vôbec „ruských občanov zúčastňujúcich sa na operácii v Sýrii“, zverejnili ich mená a prípadne fotografie na sociálnej sieti.

Pomôžu tak vraj pomstiť sa „bratom“ v Rusku „podľa zákonov šaríe“ za bombardovanie v Sýrii. Ruské ministerstvo ukrajinského poslanca za jeho iniciatívu už „vyznamenalo“ Radom Judáša.

Bagdad uvažuje o ruskej pomoci

V Ankare sú však ďaleko od takej chorobnej nenávisti ku všetkému ruskému ako v prípade niektorých dnešných kyjevských politikov. "Kvôli Sýrii nemáme žiadne konflikty záujmov s Ruskom. Napriek tomu Rusko musí akceptovať naše obavy zo vzniknutej situácie.

S Ruskom sa priatelíme, je to náš sused, ale Turecko nemôže robiť ústupky v otázke bezpečnosti našich hraníc," pokúsil sa vyvážiť doterajší ostrý protiruský tón Ankary šéf tureckého kabinetu. Jeho pokus však môže zmariť čoraz častejšie skloňovaná možnosť ruského vojenského zásahu proti teroristom aj na irackom území.

„Rusko a Irán by mali prevziať vedenie boja proti Islamskému štátu v Iraku. Možno čoskoro budeme nútení požiadať Rusko o nálety v Iraku. Záleží to na jeho úspechoch v Sýrii,“ povedal v utorok agentúre Reuters šéf branného výboru irackého parlamentu Hákim Zámilí. Podľa neho by mohol Bagdad požiadať Moskvu o vstup do bojov v Iraku do niekoľkých dní, možno týždňov.

Na špekulácie Bagdadu už reagovalo aj NATO. Konkrétne veľvyslanec USA pri aliancii. „Neznamenalo by to priame ohrozenie NATO, pretože aliancia ako taká nepôsobí v Iraku. Ibaže to veľmi zhorší vojenskú situáciu v Iraku“, konštatoval Douglas Lute.

Podľa neho „akýkoľvek nový nezávislý hráč na irackom nebi, napríklad Rusko, s ktorým nemáme spoločné ciele, iba skomplikuje situáciu, ťažko sa bude koordinovať naša činnosť,“ dodal Lute s tým, že by v Bruseli neuvítali takúto „nezávislú činnosť“.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Islamský štát