Merkelová nemá plán ako riešiť migračnú krízu, tvrdí jej koaličný partner

Nemecká kancelárka Angela Merkelová nemá dlhodobý plán, ako riešiť utečeneckú krízu. Tvrdia to predstavitelia sociálnej demokracie (SPD), ktorá spolu s konzervatívnou úniou CDU/CSU tvorí vládnu koalíciu. Socialisti sa boja, že príchod desiatok tisíc utečencov môže byť príliš nákladný a negatívne ovplyvniť fungovanie obcí.

08.10.2015 10:46 , aktualizované: 12:15
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (29)

„Angela Merkelová sa nesnaží predložiť na stôl prepracovanú spoločenskú koncepciu, ale rozhoduje sa krátkodobo,“ povedala vo štvrtok agentúre DPA generálna tajomníčka SPD Yasmin Fahimiová. Podľa nej takýto prístup na uspokojivé riešenie súčasnej situácie nestačí.

Fahimiová varovala, že by sa doteraz prevažne ústretový postoj Nemcov k utečencom mohol zmeniť, ak sa situácia začne negatívne prejavovať na každodennom živote ľudí. "Nesmie vzniknúť dojem, že sa životné podmienky zhoršujú. Že sa pre utečencov využívajú bazény a telocvične, ale pritom nie je možné rekonštruovať ško­ly.

Alebo že je pre naše deti málo učiteľov, pretože obce potrebujú peniaze na ubytovanie utečencov a integračné kurzy pre nich," povedala predstaviteľka SPD. Socialisti odmietajú stanovenie pevnej hranice pre prijímanie utečencov. Podpredseda SPD Ralf Stegner vyjadril presvedčenie, že Nemecko dlhodobo zvládne integrovať veľké počty utečencov.

Podľa neho je však neudržateľné, aby sa o všetkých utečencov v Európskej únii delili iba Nemecko, Rakúsko a Švédsko. Tlak na Merkelovú kvôli jej postoju v otázke imigrácie rastie. Najsilnejším kritikom azylovej politiky berlínskej vlády je Horst Seehofer, bavorský premiér a predseda Kresťansko únie (CSU), ktorá je sesterskou stranou Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) a Merkelovej najbližším spojencom.

Bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann práve Rakúsko kritizoval za to, že nebráni utečencom v ceste ďalej do Nemecka. „Ak naši rakúski susedia budú naďalej porušovať európske právo, bude musieť Nemecko zvážiť, či nezačne utečencov odmietať priamo na rakúskej hranici. Pretože v Rakúsku by utečenci boli celkom iste v bezpečí,“ povedal Herrmann denníku Süddeutsche Zeitung. Poukázal pritom na to, že podľa nemeckých zákonov nemá človek, ktorý do Nemecka vstúpi z bezpečnej krajiny, právo na politický azyl.

Herman tiež kritizoval utečencov, ktorí nechcú čakať na rozhodnutie úradov a na vlastnú päsť sa vydávajú na cestu cez Nemecko a hľadajú miesto, kde sa usadiť. „Každému musí byť jasné, že kým vysídlenci nepodajú žiadosť o azyl, zdržujú sa v Nemecku nelegálne,“ povedal. Žiadatelia o azyl sa potom podľa neho musia riadiť pokynmi úradov a zostať tam, kam ich úrady umiestnia. „Nie je možné, aby prišli na stanicu v Straubingu a jednoducho odišli napríklad do Berlína. Žiadnu utečeneckú turistiku tu nemôžeme trpieť,“ povedal.

Seehofer sa voči Merkelovej ostro vymedzuje aj preto, že cez rakúsko-bavorskú hranicu prichádza v posledných týždňoch do Nemecka väčšina utečencov. Merkelovej navyše v stredu poslalo otvorený list vyjadrujúci nesúhlas s jej konaním v utečeneckej kríze 34 predsedov regionálnych združení CDU, starostov a krajinských poslancov tejto strany z ôsmich spolkových krajín. Kancelárka podľa nich koná v rozpore s programom strany.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #SPD #utečenci #CDU/CSU #utečenecká kríza