Alexandr Lukašenko vládne Bielorusku tvrdou rukou už vyše 20 rokov

Alexandr Lukašenko (61) je prvým a zatiaľ jediným zvoleným bieloruským prezidentom. Celkom s prehľadom zvíťazil už v štyroch prezidentských voľbách, ktoré opozícia aj medzinárodní pozorovatelia označili za zmanipulované, a očakáva sa, že vyhrá aj ďalšie voľby, ktoré sa konajú v nedeľu.

08.10.2015 12:06
bielorusko, lukašensko, alexander lukašenko, Foto:
Lukašenko je na Západe označovaný za posledného európskeho diktátora.
debata (26)

Po páde komunizmu si tento bývalý politruk a kolchozník vybudoval kariéru osobným prístupom k ľuďom a protikorupčnou rétorikou a vďaka tomu sa v roku 1994 stal ako nie príliš známy poslanec prezidentom.

Čoskoro po nástupe do čela štátu sústredil vo svojich rukách všetku moc a z Bieloruska vytvoril podľa komentátorov naozajstný komunistický skanzen so všetkými jeho atribútmi, ako sú prenasledovanie opozície a nezávislých médií a medzinárodnej izolácie.

Lukašenko je na Západe označovaný za posledného európskeho diktátora, dĺžka jeho vládnutia nemá v Európe konkurenciu. Bez monarchie je Lukašenko najdlhšie vládnucou hlavou štátu v Európe a v blízkom okolí sú na tom ešte lepšie len niektorí autoritatívni vládcovia krajín strednej Ázie, ktorí sú pri moci aj 25 rokov.

Druhým najdlhšie vládnucim prezidentom v Európe je Lukašenkov spojenec, ruský prezident Vladimir Putin, ktorý vládne ako hlava štátu s prestávkou už jedenástym rokom.

Schopnosť komunikácie s prostým ľudom mu vydržala dodnes

Lukašenko sa na politickej scéne objavil na začiatku 90. rokov. Bol predsedom parlamentnej komisie pre vyšetrovanie korupcie a v čase prezidentskej kampane v roku 1994 získal obľubu vďaka úzkemu kontaktu s voličmi. Schopnosť komunikácie s prostým ľudom mu vydržala dodnes.

V roku 1996 predložil na schválenie v referende novú ústavu, podľa ktorej začína funkčné obdobie prezidenta od okamihu prijatia ústavy a predĺžil si tak pôsobenie v prezidentskom kresle o dva roky do roku 2001. Získal tiež rozsiahle právomoci a hneď rozpustil parlament, ktorý sa mu postavil do cesty.

Voľby v roku 2001 vyhral a ďalším referendom z roku 2004 nechal zrušiť zákaz vykonávať funkciu prezidenta krajiny po viac ako dve funkčné obdobia. Po údajne sfalšovaných prezidentských voľbách v roku 2006 sa Bielorusko stalo svedkom masívnych protestov, ktoré skončili policajnou brutalitou, zatýkaním a súdmi. Za zmanipulovanie volieb USA a EÚ uvalili na Lukašenkov režim rôzne sankcie. Potom sa zdalo, že sa situácia zlepšuje.

Únia v roku 2008 pozastavila uplatňovanie sankcií voči Bielorusku kvôli náznakom zlepšenia situácie na poli ľudských práv a zahraničnej politiky a v apríli 2009 Lukašenko napríklad navštívil Taliansko, čo bola jeho prvá návšteva v západnej Európe od roku 1996, keď bol vo Francúzsku.

V roku 2010 opäť vyhral voľby, ktoré opäť vyhnali do ulíc tisícky, podľa niektorých zdrojov až desaťtisíce ľudí. Polícia ich násilím rozohnala, mnoho ľudí sa zranilo, stovky demonštrantov zatkli a odsúdili. Za mrežami sa vtedy ocitlo hneď niekoľko prezidentských kandidátov.

Opozícia: Neexistuje tlak EÚ, aby sa v krajine zmenila situácia

Situácia sa tak nelepší. Podľa predstaviteľov opozície to má niekoľko dôvodov – neexistuje naozajstný tlak zo strany únie a to hlavne kvôli tomu, že EÚ sa zaoberá predovšetkým Ukrajinou. Zmenám tiež bráni roztrieštenosť opozície. Medzinárodnou izoláciou Lukašenko rieši kontakty so svojimi tradičnými spojencami, z ktorých asi najhlavnejším je Rusko.

Prezidenti Ruska, Kazachstanu a Bieloruska vlani podpísali v kazašskej metropole Astane zmluvu o vzniku euroázijskej hospodárskej únie (EAHU). Proti Putinovi sa Lukašenko v poslednom čase snažil hlavne kvôli konfliktu na Ukrajine občas opatrne vymedzovať.

Vzhľadom na násilnosti na Ukrajine začala Lukašenkova popularita opäť rásť

Vzhľadom k násilnostiam na Ukrajine navyše začala Lukašenkova popularita opäť rásť. „Mnoho Bielorusov si totiž povedalo: Máme Lukašenka a diktatúru, ale zároveň sa u nás ľudia nezabíjajú na ulici, máme tu poriadok a mier,“ povedal vlani ČTK bývalý kandidát na prezidentský úrad Ales Michalevič, podľa ktorého Lukašenkovi tiež pomohli minuloročné majstrovstvá sveta v hokeji .

Minsk sa tiež nedávno stal za účasti najvyšších európskych činiteľov dejiskom mierových iniciatív k Ukrajine a bieloruský historik Ihar Kuzňacav k tomu dodal: „Posledný najvyšší nemecký predstaviteľ na návšteve Bieloruska bol Adolf Hitler pred 76 rokmi, zatiaľ čo posledný francúzsky prezident, ktorý zavítal do krajiny, bol Georges Pompidou, ktorý v roku 1973 rokoval s Leonidom Brežnevom. “

Lukašenko sa narodil 30. augusta 1954 v obci Kopys vo východnom Bielorusku. Na Mogilevskej univerzite a na poľnohospodárskej akadémii vyštudoval históriu a ekonómiu. Už od svojich 20 rokov pôsobil v Komsomole, mládežníckej organizácii komunistickej strany. Neskôr pracoval ako politruk (politický inštruktor) pohraničných vojenských jednotiek a zapojil sa do činnosti niekoľkých poľnohospodárskych podnikov. V roku 1990 bol zvolený do parlamentu.

Milovník hokeja Lukašenko, ktorý je tiež šéfom bieloruského olympijského výboru, je ženatý a má dvoch synov. Jeho manželka Galina sa odmietla so svojím mužom presťahovať do Minsku a stále žije vidieckym životom. Pred rokmi Lukašenko priznal, že má tiež nemanželského syna Mikolaja, jeho matkou je údajne Iryna Abjelská, Lukašenkova bývalá osobná lekárka.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko