OSN navrhla Líbyi vytvoriť vládu národnej jednoty

Organizácia Spojených národov vyzvala v noci na piatok znepriatelené aliancie v Líbyi, aby vytvorili vládu národnej jednoty a ukončili tak konflikt, ktorý sa v krajine rozpútal po páde režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Informovala o tom agentúra Reuters.

09.10.2015 07:37
debata (10)

Líbya sa od zvrhnutia Kaddáfího vlády už štvrtý rok zmieta v politickom chaose. Rozdelená je medzi medzinárodne uznanú vládu sídliacu v meste Tobruk a islamistami podporovanú vládu v metropole Tripolis.

Návrh OSN prišiel po niekoľkých mesiacoch často prerušovaných rokovaní medzi oboma znepriatelenými stranami. Delegáti z Tripolisu však odmietli zverejniť mená svojich zástupcov v novej vláde, pretože žiadajú ďalšie úpravy návrhu mierovej dohody, ktorú im koncom septembra predložili predstavitelia OSN.

„Parlament v Tripolise sa vo štvrtok rozhodol, že mená nezverejní, a žiada ďalšie zmeny v texte dohody,“ uviedol mimoriadny vyslanec OSN pre Líbyu Bernardino León v marockom meste Schírát, kde sa konala väčšina rozhovorov medzi dvoma znepriatelenými voľnými alianciami, ovládajúcimi Líbyu.

Západné mocnosti na obe strany naliehajú, aby návrh dohody z dielne OSN prijali, pretože sa obávajú, že časti Líbye ovládnu islamskí militanti a vzniknutý chaos využijú pašeráci ľudí, ktorí na utečencoch z vojnových oblastí zarábajú milióny dolárov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaddáfí #Líbya #OSN