Francúzsko podniklo druhú sériu náletov na pozície IS v Sýrii

Francúzsko podniklo v noci na piatok ďalšie nálety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát v okolí sýrskeho mesta Rakka. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 o tom informoval francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

09.10.2015 10:13
debata (25)

Francúzske lietadlá typu Rafale podľa neho zasiahli stanovený cieľ – výcvikový tábor. Minister dodal, že na nočnej misii sa zúčastnili dve útočné lietadlá a niekoľko sprievodných strojov rovnakého typu. Podľa neho „nešlo o prvú ani poslednú“ podobnú operáciu francúzskej armády v Sýrii.

Vo vysielaní rádia Europe 1 Le Drian vysvetlil, že terč útoku bol zvolený zámerne. Francúzska armáda má totiž informácie, že práve v okolí Rakky sa sústreďujú v zahraničí naverbovaní príslušníci Dáišu, ktorých úlohou nie je bojovať v regióne Levanty, ale po výcviku sa vrátiť do Francúzska a Európy, aby tam spáchali atentáty.

Dáiš – písané ako Daech či v anglickom prepise Daesh – je vo Francúzsku najčastejšie používaný názov pre Islamský štát v Iraku a Levante: skratka z arabského ad-Dawla al-islámíja fi-l-Irák wa-š-Šám.

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od marca 2011. Podľa údajov OSN si vyžiadal už štvrť milióna obetí na životoch. Vládna armáda v ňom čelí jednotkám povstalcov, z ktorých najaktívnejšie vystupujú práve IS a Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida.

Podporu vládnej armáde od 30. septembra poskytuje Rusko, ktoré cielenými náletmi likviduje infraštruktúru Islamského štátu. Paralelne s tým v náletoch v Sýrii pokračuje aj koalícia vedená USA.

Vstup Ruska do konfliktu v Sýrii vyvolal nevôľu západných spojencov i umiernenej sýrskej opozície, ktorá tvrdí, že ruské lietadlá sa nezameriavajú len na bašty IS, ale aj na umiernených povstalcov, pričom pri útokoch dochádza údajne i k obetiam na životoch z radov civilistov. Rusko tieto tvrdenia odmieta.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Islamský štát