Padne brazílska prezidentka?

Otváraciu formulku olympiády v Riu možno prednesie niekto iný ako Dilma Rousseffová. Pod hlavou štátu hostiteľskej Brazílie sa trasie kreslo. Hoci do konca jej druhého funkčného obdobia zostávajú ešte tri roky, čoraz menej Brazílčanov verí, že sa do budúceho augusta udrží v úrade.

09.10.2015 11:30
Brazília, Dilma Rouseff Foto: ,
Demonštrantka pred budovou audítorského súdu kričí heslá proti brazílskej prezidentke Dilme Rousseffovej, ktorej masky drží v rukách.
debata (13)

Prvá žena na čele najväčšej juhoamerickej krajiny utrpela ťažkú porážku, keď federálny audítorský súd obvinil jej ľavicovú vládu z porušenia zákona. Dopustiť sa ho mala, keď si v snahe zalátať diery v štátnom rozpočte požičala peniaze od štátnych bank. Rozhodnutie súdu otvára cestu k podaniu ústavnej žaloby na hlavu štátu, ktorá by mohla viesť k jej odvolaniu. Rousseffová podľa súdu manipulovala so štátnym rozpočtom v snahe zamaskovať rastúci schodok pred vlaňajšími prezidentskými voľbami, v ktorých bola dcéra bulharského imigranta znovuzvolená.

Obvinenie prezidentky z porušenia zákona o fiškálnej zodpovednosti chce opozícia v parlamente využiť na spustenie procesu takzvaného impeachmentu. Brazília už v novodobej histórii impeachment zažila: v roku 1992 bol odvolaný prezident Fernando Collor de Mello pre úplatkársku aféru.

Rousseffová pochybenie odmieta a chystá sa proti rozhodnutiu odvolať na Najvyššom súde. "Historické rozhodnutie audítorského súdu s konečnou platnosťou potvrdzuje, že vláda prezidentky Dilmy Rousseffovej spáchala protiprávne činy v záujme volebného víťazstva,” vyhlásil Aécio Neves, centristický protikandidát Rousseffovej, ktorého pred rokom porazila s náskokom necelých troch percent hlasov.

„To je koniec Rousseffovej vlády. Toto rozhodnutie jej administratívu pochováva raz a navždy,“ myslí si opozičný poslanec Rubens Bueno.

Popularita prezidentky prudko klesá v dôsledku hospodárskej recesie a korupčných škandálov popredných členov vládnej Strany pracujúcich. Iba pred troma dňami federálna volebná komisia oznámila, že sa bude znova zaoberať podozrením z nelegálneho financovania vlaňajšej volebnej kampane Rousseffovej. Časť nezákonných príjmov malo do straníckej kasy údajne plynúť aj zo štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Ak by sa podozrenie potvrdilo, mohla by komisia platnosť zvolenia Rousseffovej zrušiť.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Dilma Rousseffová