Tento rok získalo prácu v Nemecku 17-tisíc utečencov

Od začiatku roka získalo v Nemecku prácu cez 17-tisíc utečencov. Práceschopných ich je pritom zhruba 310-tisíc, uviedol s odvolaním sa na informácie ministerstva práce denník Passauer Neue Presse. Podľa denníka bránia zamestnávaniu utečencov zákony na ochranu pracovného trhu a zamestnávatelia žiadajú o ich zmiernenie.

09.10.2015 10:37
utečenci, kurz nemčiny Foto:
Utečenci navštevujú kurz nemčiny v utečeneckom zariadení v berlínskej štvrti Gatow.
debata (10)

Podľa nemeckej vlády je zabezpečenie práce pre prisťahovalcov dôležitým predpokladom pre to, aby sa integrovali do spoločnosti. Spolková agentúra práce (BfA) však tento rok musela v 9 600 prípadoch odmietnuť utečencov, ktorí sa o zamestnanie uchádzali. Žiadatelia o azyl totiž v prvých troch mesiacoch po podaní žiadosti nesmú v Nemecku pracovať. V ďalších 12 mesiacoch sa síce o prácu môžu uchádzať, zamestnávatelia im však môžu ponúknuť miesto jedine v prípade, že na neho nemajú kandidáta z Nemecka alebo z inej krajiny Európskej únie.

Zamestnávateľské zväzy v súvislosti so súčasnou utečeneckou vlnou žiadajú o skrátenie týchto zákonných lehôt. Vďaka dobrému vývoju ekonomiky v Nemecku nie je dostatok pracovných síl, utečenci však kvôli ochrane pracovného trhu nemôžu tento nedostatok zamestnancov nahradiť. BfA však upozorňuje, že utečenci majú niekedy problém nájsť prácu aj kvôli nedostatočnej znalosti nemčiny. Ďalší vysídlenci nemajú dostatočnú kvalifikáciu, pretože odbory, ktoré vyštudovali, majú v krajine pôvodu nižšie štandardy ako v Európskej únii a Nemecko ich vzdelanie nepovažuje za rovnocenné.

Vláda podľa oficiálnej prognózy očakáva, že do krajiny tento rok príde 800-tisíc utečencov. Podľa neoficiálnych údajov ich môže byť až 1,5 milióna. Príchod utečencov vyvoláva v nemeckej spoločnosti napätie a minister vnútra Thomas de Maiziére uviedol, že od začiatku roka zaznamenala polícia 490 útokov na ubytovne pre utečencov. Minister to označil za „hanbu pre Nemecko“.

Aktuálny prieskum pre televíziu ZDF ukazuje, že Nemci majú obavy, že sa ich krajina nedokáže s príchodom utečencov vysporiadať. V prieskume 51 percent ľudí uviedlo, že počet utečencov v Nemecku už presahuje možnosti krajiny. Pred dvoma týždňami bolo 57 percent opýtaných presvedčených, že Nemecko situáciu zvládne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #pracovný trh