Austrália rokuje o tom, že by utečencov posielala na Filipíny

Austrália plánuje ponúkať migrantom zadržiavaným v kontroverzných utečeneckých táboroch presídlenie na Filipíny. Austrálske úrady o príslušnej dohode rokujú s filipínsku vládou. Podobnú dohodu uzavrela Canberra vlani s Kambodžou. Ponuku, ktorá zahŕňala peniaze v hotovosti, zdravotné poistenie zadarmo a bývanie v kambodžskej metropole Phnom Pénh však podľa agentúry AP prijali len štyria migranti.

09.10.2015 11:52
debata (1)

Vláda predchádzajúceho premiéra Tonyho Abbotta v snahe odradiť utečencov od nebezpečnej cesty po mori do Austrálie zaviedla prísnu azylovú politiku. Lode posiela späť na miesta, odkiaľ vyplávali. Všetkým utečencom, ktorým sa podarilo do Austrálie na lodiach dostať, znemožňuje usadiť sa v krajine. Zadržiava ich v táboroch v odľahlých ostrovných štátoch Papua-Nová Guinea a Nauru. Môžu sa potom buď vrátiť do vlasti, žiť natrvalo v utečeneckom tábore, alebo sa usídliť v Kambodži.

V dohode s Kambodžou Austrália sľúbila, že za prijatie utečencov dá tejto krajine 29 miliónov amerických dolárov ako mimoriadnu pomoc, bez ohľadu na to, koľko utečencov sa v Kambodži nakoniec usadí.

Austrálsky minister pre prisťahovalectvo Peter Dutton potvrdil, že vláda jedná o možnom presídľovaní utečencov s niekoľkými ďalšími krajinami, vrátane Filipín.

Dohoda Austrálie s Kambodžou sa dočkala ostrej kritiky zo strany organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré poukazujú na to, že tento štát z juhovýchodnej Ázie sotva predstavuje ideálny nový domov pre utečencov. A to vzhľadom k jeho chudobe aj dlhotrvajúcim problémom s korupciou a dodržiavaním ľudských práv.

Možnosť dohody s Filipínami vzbudzuje podobné obavy, vzhľadom na to, že Filipíny sa stretávajú s opakovanými násilnými únosmi a teroristickými útokmi. Ian Rintoul z austrálskej organizácie na pomoc utečencom Refugee Action Coalition vyhlásil, že vyjednávanie s Filipínami ukazuje, ako zúfalo sa snaží austrálska vláda nájsť alternatívu ku kambodžskému programu. Súčasne pochybuje, že by utečenci po presídlení na Filipíny túžili.

Poslankyňa za menšinovú stranu Zelených Sarah Hansonová-Youngová uviedla, že Austrália sa vyjednávaním pokúša znovu odovzdať zodpovednosť za utečencov inej chudobnej krajine. „Je to obchod s ľudskými životmi,“ povedala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Filipíny #migranti