Nemeckí euroskeptici chcú kvôli migračnej kríze žalovať Merkelovú

Euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AFD) chce podať trestné oznámenie na kancelárku Angelu Merkelovú. Na Twitteri to oznámila predsedníčka strany Frauke Petryová.

09.10.2015 13:18 , aktualizované: 13:35
Angela Merkelová Foto: ,
Nemeckí euroskeptici vyzvali vládu, aby uzavrela hranice v miestach, kde dochádza k "divokej, nekontrolovanej imigrácii".
debata (40)

Podľa AFD sa kancelárka previnila proti azylovým zákonom, keď v septembri dala najavo, že Nemecko prijme sýrskych utečencov, ktorí sa v tom čase zdržiavali na území Maďarska.

Merkelová v septembri po dohode s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom umožnila, aby vysídlenci, ktorí sa v tom čase zdržiavali v Maďarsku, prešli cez rakúske územie do Nemecka. Krátko predtým zverejnili vnútornú smernicu Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF), že nemecké úrady môžu rozhodovať o udelení azylu aj tým ľuďom, ktorí vstúpili do Európskej únie v inom štáte.

Mnoho utečencov si tieto dve informácie vyložilo ako pozvanie do Nemecka, kde očakávali ľahké získanie azylu. V septembri sa tak v Nemecku zaregistrovalo rekordných 164 000 utečencov. Celkový počet utečencov, ktorí do krajiny v septembri prišli, odhadujú niektorí politici na 270 000.

AFD je presvedčená, že Merkelová svojim vyjadrením porušila azylové zákony. Podpredseda strany Alexander Gauland dokonca uviedol, že kancelárka sa zachovala ako pašeráčka ľudí cez hranice. Nemeckí euroskeptici zároveň vyzvali vládu, aby uzavrela hranice v miestach, kde dochádza k „divokej, nekontrolovanej imigrácii“. Zároveň žiadajú rýchle vyhostenie utečencov buď do ich vlasti alebo do medzinárodne zriadených zberných táborov v tretích krajinách.

Popularita AFD je vďaka súčasnej vlne prisťahovalcov na vzostupe. Strana, ktorá sa stále silnejšie vymedzuje proti imigrácii, má podľa posledných prieskumov podporu siedmich percent voličov, čo je najviac v tomto roku. Naopak popularita Merkelovej klesla na tohtoročné minimum 47 percent.

Nemecko tento rok podľa vládnej prognózy očakáva príchod približne 800 000 utečencov. Neoficiálne odhady však uvádzajú, že do krajiny príde až 1,5 milióna ľudí.

Na severe Nemecka došlo k potýčkam v centrách pre utečencov

Rozsiahle potýčky medzi migrantmi vypukli v troch preplnených prijímacích utečeneckých strediskách na severe Nemecka, uviedla v piatok tamojšia polícia, ktorú citovala agentúra DPA. K dvom stretom medzi migrantmi došlo vo štvrtok večer v utečeneckých strediskách v Hamburgu.

Jeden z týchto násilných incidentov sa odohral medzi Eritrejčanmi a Iračanmi. Na mieste spolu bojovalo 30–40 mužov; polícia následne troch z nich zatkla. Príčina, pre ktorú zvada vypukla, je doposiaľ neznáma.

Pri druhej zrážke v inom centre medzi sebou bojovali Afganci s Iračanmi. Do tejto potýčky sa zapojilo približne 50–60 osôb a polícia následne zatkla dve z nich. K ďalšiemu podobnému incidentu došlo aj v utečeneckom centre v meste Schwerin, kde sa do zrážky dostalo približne 30 mužov. Ich potýčka sa však skončila, skôr než na miesto dorazili policajti. Polícia uviedla, že pri tomto strete proti sebe stáli Sýrčania a Afganci; príčina vzájomnej nezhody však doposiaľ rovnako nie je známa. Dôvodom podobných potýčok sú podľa DPA najčastejšie najmä náboženské urážky či peňažné podvody.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #žaloba #Angela Merkelová #utečenci #euroskeptici #migračná kríza