Začal sa realizovať plán EÚ na relokáciu 160-tisíc migrantov

Taliansko v piatok letecky poslalo do Švédska skupinu 19 eritrejských migrantov. Podľa agentúry AP sa tak začal realizovať plán EÚ na núdzové prerozdelenie celkovo 160 000 žiadateľov o azyl do jednotlivých členských krajín.

09.10.2015 13:39
debata (24)

„Toto lietadlo je víťazstvom Európy, ktorá vie, ako prejaviť solidaritu a zodpovednosť,“ komentoval odoslanie migrantov do Švédska taliansky minister vnútra Angelino Alfano. Skupina Eritrejčanov pozostáva zo 14 mužov a piatich žien vo veku 25–40 rokov, ktorí sa doplavili na taliansky ostrov Lampedusa.

Z Talianska odleteli lietadlom, ktoré dnes dopoludnia odštartovalo z rímskeho letiska Ciampino. Pri ich odchode boli okrem ministra Alfana prítomní aj predstavitelia OSN a Červeného kríža, ako aj eurokomisár Dimitris Avramopulos a zástupca predsedníctva EÚ, luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn.

Po príchode do Švédska ich dočasne ubytujú v meste Lulea na vzdialenom severe krajiny, južne od polárneho kruh. Podľa vyjadrenia švédskeho migračného úradu majú Eritrejčania šancu na získanie azylu. Eritrea – malá krajina na severovýchode Afriky, ovládaná tvrdým diktátorským režimom – je jedným z hlavných zdrojov súčasnej vlny migrantov smerujúcich do Európy.

Členské krajiny EÚ v septembri napriek nesúhlasu niektorých štátov schválili plán na redistribúciu celkovo 160 000 migrantov prevažne z Talianska a Grécka, ktoré nesú hlavnú ťarchu nových príchodzích. Švédsko v rámci programu ako prvé ponúklo ubytovacie kapacity pre utečencov.

V nasledujúcich týždňoch Taliansko pošle do Nemecka, Holandska a iných štátov EÚ ďalších 100 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v talianskych utečeneckých strediskách. Krajiny, do ktorých migrantov odošlú, potom spracujú ich žiadosti o azyl.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migračná kríza #prerozdelenie utečencov