Bavorsko investuje 489 miliónov eur do integrácie utečencov

Bavorsko investuje v budúcom roku 489 miliónov eur do opatrení pre integráciu utečencov. Chystá sa stavať lacné byty a zabezpečiť integračné kurzy, zároveň personálne posilní políciu a imigračné úrady. Po rokovaní krajinskej vlády to novinárom povedal bavorský premiér Horst Seehofer. Zároveň však vyzval na obmedzenie príchodu utečencov. Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann upozornil, že ak európske krajiny nebudú strážiť vonkajšie hranice EÚ a nebudú registrovať utečencov, Nemecko ich začne na svojich hraniciach odmietať.

09.10.2015 16:22
debata (5)

Bavorsko vytvorí 3 700 nových pracovných miest, najmä na polícii, úradoch a v školách. Podľa Seehofera by sa tak mala zaistiť väčšia bezpečnosť obyvateľov, intenzívnejšia starostlivosť o utečencov a tiež dostatok učiteľov, ktorí pomôžu utečencom získať kvalifikáciu pre nemecký pracovný trh. „Predpokladáme, že do roku 2019 by sa na pracovný trh malo úspešne integrovať 60-tisíc ľudí,“ povedal bavorský premiér.

Najväčšia nemecká spolková krajina chce tiež investovať do stavby bytov. V prvom rade začne stavať provizórne stavby pre zabezpečenie bezprostredných potrieb utečencov, do budúcnosti však začnú vznikať klasické byty pre trvalé bývanie. Podľa Seehofera by ich každý rok malo byť postavených 6– až 7-tisíc. Určené budú nielen utečencom, ale aj sociálne slabším Nemcom.

„Sú to dobre investované peniaze. Neúspešná integrácia prisťahovalcov by nás vyšla oveľa drahšie,“ povedal Seehofer. Zároveň upozornil, že je potrebné obmedziť počet ľudí, ktorí do Nemecka prichádzajú. „Potrebujeme obmedziť imigráciu, ak chceme zabezpečiť, že obyvatelia budú k utečencom solidárni,“ povedal.

Bavorský minister vnútra Herrmann uviedol, že je nutné, aby európske štáty zabezpečili vonkajšie hranice únie. „Kým nebude garantovaná ochrana vonkajších hraníc EÚ, bude treba zabezpečiť vnútorné hranice. Preto bolo správne, že Nemecko obnovilo hraničné kontroly. A tieto kontroly budú musieť fungovať ešte dlhú dobu,“ povedal.

Podľa Herrmanna musia byť vysídlenci registrovaní v prvej krajine, do ktorej vstúpia. „Ak to nebude platiť, potom bude musieť Nemecko odmietať utečencov priamo na hraniciach,“ povedal. Zároveň vyzval Spolkový úrad pre migráciu a utečencov, aby opustil doterajšiu prax, keď udeľuje azyl aj tým utečencom, ktorí do EÚ vstúpili inde ako v Nemecku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #Bavorsko