Proruskí separatisti Doneckej oblasti odložili miestne voľby na 20.marca

Proruskí separatisti zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DLR) sa rozhodli preložiť miestne voľby až na 20. marca budúceho roka. Oznámil to v piatok ich vodca Alexander Zacharčenko.

09.10.2015 22:13
debata (27)

Zatiaľ nie je jasné, či sa pre rovnaký termín rozhodnú tiež povstalci v takzvanej Luhanskej ľudovej republike. Separatisti chceli voľby pôvodne usporiadať 18. októbra a 1. novembra. Kyjev proti týmto termínom ostro protestoval a označoval ich za porušenie mierových dohôd, podľa ktorých sa voľby uskutočnia na základe ukrajinských zákonov a medzinárodných noriem.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý piatok na summite v Paríži sľúbil, že na túto tému s vodcami separatistov prehovorí. Vodcovia v Donecku aj v Luhansku potom tento týždeň v utorok oznámili, že voľby odkladajú. Naznačili pritom, že termínom volieb bude zrejme 21. február.

„Urobili sme ďalší krok k dialógu s Ukrajinou. Na návrh garantov minského procesu – Francúzska, Nemecka a Ruska. Vodca (DLR) podpísal príslušný dekrét,“ povedal podľa agentúry doneckých separatistov predseda „parlamentu“ DLR Denis Pušilin.

Názory oboch znepriatelených strán na organizovanie komunálnych volieb sú stále veľmi vzdialené. Donbaské „republiky“ trvajú na tom, že Kyjev musí revidovať ústavné zmeny schválené koncom augusta, ktorých podstatou je decentralizácia štátnej správy. Žiadajú tiež, aby všetky reformy týkajúce sa Donbasu prerokovala Ukrajina najprv s nimi.

Požadujú tiež amnestiu pre účastníkov donbaskej vojny, ktorú však Kyjev plánuje vyhlásiť až po voľbách. Ukrajinské vedenie priame rokovania s vodcami vzbúrencov odmieta. Predpokladá, že procedúru volieb v Donbase bude regulovať osobitný zákon, ktorý parlament ešte neprerokoval. Za samozrejmý označuje Kyjev predpoklad, že pred donbaskými voľbami opustia ukrajinské územie ruskí vojaci i s výzbrojou.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti