Viedeň čakajú voľby, obyvatelia si zvolia nové vedenie mesta

Obyvatelia Viedne si v nedeľu zvolia nové vedenie mesta. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že by v zastupiteľstve rakúskej metropoly, ktorá je zároveň samostatnou spolkovou krajinou, mohli výrazne posilniť zástupcovia pravicovo populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

10.10.2015 09:38
debata

Už na konci septembra získala FPÖ v krajinských voľbách v Hornom Rakúsku cez 30 percent hlasov, a stala sa tak druhou najsilnejšou politickou silou spolkovej krajiny pri hraniciach s Juhočeským krajom.

Tradične „červenú“ Viedeň, ktorej od roku 1945 nepretržite vládnu starostovia zo Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ), čaká podľa mnohých odborníkov malé zemetrasenie. Rozdiel medzi preferenciami socialistov a slobodných sa totiž od začiatku tohto roka znížil z 16 na štyri až necelý jeden percentuálny bod. Víťazom volieb by sa FPÖ síce nestala podľa žiadnej z ankiet, mohla by výrazne zasiahnuť do povolebného zostavovania radničnej koalície.

Socialisti by mohli podľa aktuálnej ankety zverejnenej denníkom Der Standard získať vo voľbách do viedenskej Obecnej rady, ktorá je zároveň parlamentom spolkovej krajiny, 36 percent hlasov. Len o percentuálny bod menej by získala práve FPÖ. Ľudová strana (ÖVP), ktorá spolu so socialistami tvorí koaličnú spolkovú vládu kancelára Wernera Faymanna, by mala iba desať percent hlasov, a s 12 percentami by ju tak predbehli aj Zelení.

Do rady by sa podľa prieskumu dostala s piatimi percentami ešte liberálna strana NEOS. Tesný boj o prvé miesto naznačili aj ďalšie ankety. Zatiaľ posledný zverejnený prieskum z denníka Kurier uvádza rozdiel štyroch percentuálnych bodov medzi SPÖ a FPÖ.

Rozdiel medzi počtom priaznivcov socialistov a slobodných sa v prieskumoch začal znižovať už v júni a podľa agentúry APA by to mohlo priamo súvisieť s krízou okolo utečencov smerujúcich po balkánskej ceste cez Rakúsko ďalej do západnej Európy. Faktor migračnej krízy ako dôvod posilnenia pravicových populistov z FPÖ odborníci i médiá spomínali už v súvislosti s ich úspechom v krajinských voľbách v Hornom Rakúsku.

Slobodní sa ostro vystupujú proti migrácii a ich predseda Heinz-Christian Strache, ktorý vo Viedni kandiduje na funkciu starostu spojenú s postom zemského hajtmana, dokonca nedávno požadoval výstavbu plotu na rakúskych hraniciach po vzore Maďarska. Naopak socialisti na čele s doterajším starostom Michaelom Häuplom prišli s programom pozitívneho prístupu k žiadateľom o azyl.

Úspech FPÖ vo viedenských voľbách by mohol znamenať ich posilnenie aj na celoštátnej úrovni. V Spolkovej rade, hornej komore rakúskeho parlamentu, do ktorej svojich zástupcov vysielajú spolkové krajiny na základe tamojšieho rozloženie síl, už strana po hlasovaní v Hornom Rakúsku získala na úkor vládnucich socialistov a ľudovcov dva mandáty.

Volebné miestnosti sa v nedeľu vo Viedni otvoria o siedmej ráno a zhruba 1,14 milióna oprávnených voličov bude môcť svoj hlas odovzdať do 17:00 SELČ. V Rakúsku môžu voliť občania už od 16 rokov. Až na päť rokov si zvolia presne sto zastupiteľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Viedeň #miestne voľby