Výbuchy v tureckej Ankare zabili podľa opozície 97 ľudí, vláda uvádza 95 obetí

Centrom tureckej metropoly Ankara v sobotu otriasli dva výbuchy, ktoré si vyžiadali najmenej 95 mŕtvych a 245 zranených, uviedla vláda. Podľa prokurdskej opozičnej Ľudovej demokratickej strany (HDP) zahynulo až 97 ľudí. Podľa vlády išlo o terorizmus.

10.10.2015 10:35 , aktualizované: 11.10.2015 09:07
turecko, ankara, výbuchy, mierový pochod, polícia, Foto: ,
Dva výbuchy si vyžiadali najmenej 20 mŕtvych a približne stovku zranených.
debata (94)

Príčina výbuchov, ktoré sa odohrali krátko pred začiatkom mierového pochodu, sa vyšetruje. Agentúra Anadolu špekuluje, že mohlo ísť o samovražedný atentát.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu zvolal kvôli tragickej udalosti zasadnutie bezpečnostnej rady. Na poludnie sa zíde okrem iného s ministrami vnútra a zdravotníctva, šéfom polície a rozviedky a starostom Ankary.

Televízna stanica CNN Türk upozornila, že k výbuchom došlo krátko pred začiatkom plánovaného mierového pochodu, ktorý zvolala odborová Konfederácie pracovníkov v štátnych službách (KESK) spoločne s ďalšími ľavicovými organizáciami. Účastníci tohto podujatia chceli protestovať proti narastajúcemu násiliu medzi tureckou armádou a kurdskými separatistami.

K výbuchom došlo v blízkosti frekventovanej hlavnej železničnej stanice po 10:00 miestneho času (09:00 SELČ). Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť, ako obete ležia na ulici v kalužiach krvi. Na mieste je mnoho zranených.

V Turecku sa budú 1. novembra konať predčasné parlamentné voľby. Už pred predchádzajúcimi voľbami v júni sa prokurdská HDP niekoľkokrát stala terčom útokov. Ten najkrvavejší sa odohral na predvolebnom mítingu v meste Diyarbakir, kde nastražená nálož s výbušninou TNT 5. júna zabila štyroch ľudí a stovku ďalších zranila.

Spolupredseda HDP Selahattin Demirtas povedal, že v Ankare sa odohral „barbarský útok“, ktorý mieril na tých, ktorí sa prišli zasadiť o mier. Strana vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedla, že podľa jej mienky bol útok namierený práve na jej priaznivcov.

„Občania Turecka a všetky politické strany by mali čeliť jednotne teroristom a tým, ktorí sa snažia krajinu destabilizovať,“ uviedli v spoločnom vyhlásení ministerka zahraničia EÚ Federica Mogheriniová a eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn. Za „bezohľadný a barbarský útok“ označil výbuchy v Ankare generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland a zároveň pripomenul, že sloboda zhromažďovania je jedným z pilierov demokracie.

V Turecku sa od tohtoročného júla, keď skrachoval proces usilujúci o mierové riešenie sporu vlády s radikálmi zo separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK), výrazne zvýšil počet stretov armády s bojovníkmi PKK. O život odvtedy prišlo asi 150 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl a stovky ozbrojencov z radov zakázanej kurdskej strany.

Očakávalo sa, že PKK ohlási pred nadchádzajúcimi voľbami jednostranné prímerie. Jej predstavitelia v sobotu skutočne oznámili, že dočasne zastavia všetky svoje operácie: upozornili ale, že kurdskí bojovníci sa budú v prípade otvoreného útoku brániť.

Slováci v Ankare by nemali byť medzi obeťami či zranenými

Podľa informácií, ktoré má ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami bombového výbuchu boli Slováci. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

Turecká vláda vyhlásila po útokoch trojdňový smútok

Turecký premiér Ahmet Davutoglu vyhlásil trojdňový štátny smútok po bombovom útoku v Ankare. Davutoglu tiež uviedol, že existujú silné dôkazy, že dva výbuchy v tureckej metropole sú dielom dvoch samovražedných atentátnikov, informovali agentúry Reuters a AP.

V Istanbule sa popoludní zhromaždili stovky protestujúcich kričiacich heslá proti vláde, ktorú obviňovali z útokov v Ankare. Účastníci sa podľa Reuters snažili pochodovať k námestiu Taksim, zatiaľ čo ich sledovala poriadková polícia s dvoma vodnými delami.

Slovenská diplomacia odsúdila bombový útok v Ankare

Ministerstvo zahraničných vecí SR ostro odsúdilo teroristický útok v tureckej metropole Ankara. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na svojom účte na Twitteri označil útok za zbabelý a vyjadril podporu rodinám obetí i obyvateľom Turecka.

„Ministerstvo vyjadruje hlbokú ľútosť nad vyhasnutými životmi a sústrasť rodinám obetí, ako aj občanom a vláde Tureckej republiky a praje zraneným obetiam skoré vyzdravenie. Ministerstvo dúfa, že páchatelia budú rýchlo identifikovaní a postavení pred súd,“ uviedol hovorca rezortu Peter Stano.

Útok v Ankare patrí k najväčším svojho druhu v Turecku za 20 rokov

Najväčšie teroristické útoky v Turecku za posledných dvadsať rokov (zoradené podľa počtu obetí):

  • 95 – 10. októbra 2015 – Dva výbuchy si v centre Ankary vyžiadali najmenej 95 mŕtvych; explózie nastali krátko pred začiatkom mierového pochodu proti narastajúcemu násiliu medzi tureckou armádou a kurdskými separatistami.
  • 52 – 11. mája 2013 – Pri dvoch bombových explóziách v tureckom Reyhanli pri hraniciach so Sýriou zahynulo 52 ľudí a na 140 ďalších sa zranilo; v oblasti žije veľa sýrskych utečencov. Podľa niektorých informácií stáli za útokom bojovníci organizácie Islamský štát (IS).
  • 33 – 20. júla 2015 – Samovražedný atentátnik zaútočil na kultúrne stredisko v meste Suruç pri hranici so Sýriou, zabil 33 ľudí a vyše sto osôb zranil; najviac obetí bolo medzi študentmi, ktorí práve oznamovali svoj zámer odísť pomáhať do sýrskeho mesta Kobani. K zodpovednosti za útok sa prihlásil IS.
  • 32 – 20. novembra 2003 – Dva mohutné výbuchy v Istanbule na britské ciele – pri britskom konzuláte a pri britskej banke HSBC – si vyžiadali najmenej 32 mŕtvych a približne 400 zranených.
  • 27 – 15. novembra 2003 – Dve nálože v autách explodovali pred synagógami v centre Istanbulu; zabili 27 ľudí vrátane atentátnikov a približne 300 ďalších zranili.
  • 17 – 8. novembra 1996 – Komando povstalcov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) zaútočilo granátometmi na autobus pri dedine Çukurca v provincii Hakkari; zomrelo 17 osôb a osem ďalších sa zranenilo.
  • 13 – 13. marca 1999 – Výbuch bomby v obchodnom stredisku v Istanbule si vyžiadal 13 mŕtvych a šesť zranených; k útoku sa prihlásili povstalci z PKK.
  • 10 – 30. júna 1996 – Pri samovražednom útoku vo východotureckom meste Tunceli prišlo o život desať ľudí a 30 ďalších sa zranenilo; k zodpovednosti sa prihlásila PKK.
94 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuchy #Turecko