KĽDR oslávila výročie založenia strany, Kim je pripravený na vojnu s USA

Severná Kórea v sobotu oslavuje 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce (KSP) a pri tejto príležitosti usporiadala mohutnú vojenskú prehliadku, podľa BBC zrejme najväčšiu v dejinách tejto izolovanej ázijskej krajiny.

10.10.2015 11:41 , aktualizované: 18:23
severná kórea, Kim Čong-un, Foto:
Prezident Kim Čong-un potom v prejave vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na akúkoľvek vojnu, ktorú povedú Spojené štáty.
debata (80)

Prezident Kim Čong-un potom v prejave vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na akúkoľvek vojnu, ktorú povedú Spojené štáty. „Revolučná výzbroj strany znamená, že sme pripravení viesť akúkoľvek vojnu, ktorú vyprovokujú americkí imperialisti,“ vyhlásil severokórejský vodca na hlavnom Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu.

„Naše revolučné sily sú pripravené chrániť náš ľud a modré nebo nad našou vlasťou,“ uviedol Kim a zdôraznil nevyhnutnosť naďalej „všetkými prostriedkami“ posilňovať severokórejskú armádu. Vraj vďaka tejto politike sa KĽDR stala „nedobytnou pevnosťou“ a „globálnou vojenskou veľmocou“, tvrdil Kim, ktorý podľa pozorovateľov vyzeral uvoľnene a sebaisto.

Prítomný bol aj vysoký predstaviteľ Čínskej komunistickej strany ako vyslanec prezidenta Si Ťin-pchinga, uviedla agentúra Reuters. Severná Kórea pravidelne odsudzuje vojenské cvičenie Spojených štátov a Južnej Kórey a označuje ich za prípravu na vojnu.

Po jeho boku stál čínsky hosť Liou Jün-chan, pokladaný za „muža číslo päť“ v najužšom vedení čínskych komunistov. Ide o najvyššie postaveného čínskeho návštevníka od Kimovho nástupu k moci pred štyrmi rokmi. Liou doručil list od čínskeho prezidenta, vyjadrujúci záujem o posilnenie vzájomných vzťahov, ktoré pošramotil spor o severokórejský jadrový program. List nabáda Pchjongjang na obnovenie rozhovorov na túto tému. Usmievavý Kim a Liou spolu hovorili prostredníctvom tlmočníka.

Prehliadka sa mala začať už dopoludnia, jej začiatok sa zrejme kvôli dažďu posunul zhruba o tri hodiny, takže začala až popoludní. Prehliadka má tradične predviesť vojenskú silu režimu. Štátna televízia ukazovala zábery tisícok vojakov pochodujúcich v zástupoch cez Kim Ir-senovo námestie, pripravená bola aj vojenská technika a rakety.

Severná Kórea oslavuje 70. výročie založenia... Foto: SITA
severná kórea, vojenská prehliadka, výročie založenia strany, armáda, Severná Kórea oslavuje 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce (KSP) a pri tejto príležitosti usporiadala mohutnú vojenskú prehliadku.

Na Kim Ir-senovo námestie od rána prúdili davy ľudí s kyticami plastových kvetín. Nie je pritom vylúčené ani prípadné prekvapenie, pokiaľ ide o rastúcu flotilu bezpilotných lietadiel, rakiet dlhého doletu a ďalšie zbrane v arzenálu jednej z najuzavretejších krajín sveta. Agentúra AFP označila dojem z prehliadky za impozantný.

Chudobná KĽDR a bohatá demokratická Južná Kórea sú technicky vo vojne, pretože ozbrojený konflikt medzi nimi v rokoch 1950–53 sa skončil prímerím, nie mierovou zmluvou. Na Severnú Kóreu sú uvalené sankcie OSN a USA za jej jadrový a raketový program. Severná Kórea sa často vyhráža, že „v mori plameňov“ zničí Južnú Kóreu a aj jej veľkého spojenca, Spojené štáty.

Kim Čong-un, ktorý sa dostal k moci v roku 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila, dostal list od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten ho v liste ubezpečoval, že Čína pokladá vzťah so Severnou Kóreou za životne dôležitý a želá si jeho ďalšie prehlbovanie.

KĽDR pred oslavami avizovala, že by mohla vypustiť raketu dlhého doletu s družicou. Američania zhruba pred mesiacom na základe analýzy satelitných snímok dospeli k záveru, že na hlavnej severokórejskej strelnici sa žiadna takáto akcia nechystá. Vedci naopak objavili pohyb v priestore severokórejskej jadrovej strelnice, jeho dôvody sú nejasné.

Krajina, ktorej vládne tretia generácia Kimov ako jediná komunistická dynastia v dejinách, podnikla tri jadrové testy, a to v októbri 2006, v máji 2009 a potom vo februári 2013. Teraz hrozí štvrtou skúškou jadrovej zbrane.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un